BiH
0

Fondacija za Kinematografiju demantira navode Namika Kabila

FENA
Namik Kabil
Namik Kabil
Povodom otvorenog pisma autora i reditelja Namika Kabila u kojem navodi da su ga "dvojica članova Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju zvala da bi mu ponudili da navodno proguraju njegov projekt mimo konkursa", Fondacija za kinematografiju danas je demantirala takve navode.

Iz ove fondacije naglašavaju da je Namik Kabil zloupotrijebio činjenicu da su ga nazvali predsjednik UO Amer Kapetanovic i član UO Jovan Marjanović da mu osobno saopće da nije prošao na konkursu, kao što su to učinili i s drugim autorima čiji projekti nisu prošli na ovogodišnjem konkursu.

"Ne vidimo u čemu je problem nazvati autora koji ove godine nije dobio dovoljan broj bodova na konkursu za produkcijska sredstva, a na prošlogodišnjem je dobio od Fondacije 20.000 KM za razvoj tog istog projekta. Tim prije što je njegov projekt, međutim, stručni žiri ove godine ocijenio nedovoljno razvijenim i naša je dužnost i obaveza to mu i saopćiti. Dati mu odgovarajuće upute i ohrabriti ga da nastavi razvijati projekt te ga upoznati o mogućnostima nastavka suradnje. A ne, kako navodi, nuditi mu opciju da prođe mimo konkursa, naprosto jer takva opcija ne postoji", ističu u Fondaciji.

Odlukom Vlade Federacije o kriterijima raspodjele sredstava za kinematografiju, sva produkcijska sredstva moraju se podijeliti na konkursu.

Stručni žiri je o tome donio jasnu ocjenu. U Fondaciji naglašavaju da imaju iskustvo u radu s kreativnim individualcima i autorima te da razumiju da neprolazak na konkursu može izazvati razočaranje i ljutnju, ali smatraju da izjave Kabila prevazilaze norme profesionalnog ponašanja i predstavlja klevetu Fondacije za kinematografiju.

"Svi koji su nezadovoljni radom stručnog žirija i odlukom Fondacije, imaju pravo da se žale, ali niko nema pravo koristiti javni prostor za klevetu i podmetanja. Upravni odbor zbog ovakvih podmetanja sigurno neće podnijeti ostavku, a niti će konkurs zbog toga biti poništen", zaključuje se u saopćenju Fondacije za kinematografiju.