Namik Kabil poziva organe gonjenja
49

SKANDALOZNO / "Iz Fondacije za kinematografiju su me pokušali podmititi"

Piše: A. Panjeta
Kabil: Odakle novac za crni fond?
Kabil: Odakle novac za crni fond?
Osim što je nezadovoljan rezultatima konkursa Fondacije za kinematografiju BiH, na kojem je odbijen njegov scenarij za igrani film "Samo za Šveđanke", scenarista i filmski reditelj Namik Kabil zaprepašten je načinom na koji mu je ponuđena podrška mimo zvaničnog konkursa.

"Bio sam nezadovoljan rezultatom konkursa, što je ljudska reakcija, ali to nije povod za ovo reagiranje. Dan prije izlaska zvaničnih rezultata, četvrtog oktobra, kontaktirao me jedan član Upravnog odbora Fondacije i ponudio mogućnost, ovdje ću parafrazirati, da se spomenuti projekt, za koji su oni već znali da nije prošao, 'pogura' mimo konkursa. Odbio sam to kategorično. Ne smatram sebe nekom vrstom moralizatora, ali me je zaprepastila spomenuta ponuda", kaže ogorčeni Kabil te se pita "kojim novcem ti ljudi raspolažu, gdje tačno stoji taj novac kojeg nema u sistemu, a kojim se mogu zečepiti usta onih koji bi se eventualno pobunili?"

"Da li je to novac Ministarstva za kulturu, ili nekoga drugog? Nisam ni stigao svariti prvi poziv kada je u nedjelju, 7. oktobra, stigao drugi poziv, drugog člana Upravnog odbora. Ponuda je bila ista, 'ima načina' čulo se sa druge strane. Ovaj 'način' se opet odnosio na tajanstvenu mogućnost da Fondacija pogura projekt mimo konkursa", tvrdi Kabil te javno pita:

"Upravni odboru Fondacije, možete li reći kojim novcem vi raspolažete i koliko ga ima? Mislim na ovaj novac koji možete nekom magijom proizvesti mimo konkursa? Na osnovu kojih kriterija vi odlučujete mešetariti novcem poreskih obveznika, odnosno da li svima koji ne prođu na konkursu nudite mito ili samo nekima? Upravni odboru Fondacije, je li to taj sistem koji želite stvoriti, kojim se busate u prsa baš ovih dana? Ima li u tom vašem sistemu možda nekoliko maraka za muzeje ili slične institucije koje upravo ovih dana skapavaju od gladi? A da ne govorim o tome da je odmah bilo znakovito i sumnjivo nuđenje mita, jer je samo po sebi odmah bacilo sumnju na regularnost konkursa. Kako kažu, ko se pravda...".

Kabil stoga poziva nadležne institucije da obore spomenuti konkurs, a Upravni odbor Fondacije da podnese ostavku.

"Lično neću više konkurisati spomenutim projektom, da ne bude da sve ovo pišem da bi sljedeći upravni odbor bio pod pritiskom da podrži baš mene. I još, naravno, rado ću se odazvati organima gonjenja i rasvijetliti sve činjenice o pokušaju podmićivanja moje malenkosti od dva člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju. Čekam poziv", kategoričan je Kabil.