BiH
2

Fondacija Istina, pravda, pomirenje utvrdila identitet žrtava stradalih na Brčanskoj Malti

Piše: D. Brkić
Fondacija Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle sedam godina je kroz rekonstrukcije i identifikaciju nastojala da utvrdi tačan broj stradalih osoba 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti.

Poslije sedmogodišnjeg istraživanja, predsjednik fondacije Sinan Alić kaže kako je uvidom u dokumentacije utvrđen broj od 37 stradalih osoba i to 33 vojnika koja su se nalazila u koloni, tri pripadnika SJB Tuzla i jedne žene, prve civilne žrtve rata u Tuzli.

"Spisak stradalih napravljen je na osnovu dokumenata Okružnog suda u Beogradu, odnosno iskaza svjedoka i vještačenja dr. Đorđa Alimpijevića i dr. Željka Karana, zatim Komemorativnog centra Tuzla, ICMP-a sa sjedištem u Lukavici, Instituta za sudsku medicinu VMA u Beogradu i Zavoda za patologiju UKC-a Tuzla. Ne kažemo da je spisak konačan, ali o svim navedenim imenima postoji forenzička istina", navodi Sinan Alić.

U optužnici protiv Ilije Jurišića navode se imena 58 poginulih, a svojevremeno je ta cifra iznosila i 350.

Međutim, Sinan Alić kaže kako 21 tijelo sa spiska od 58 nije pronađeno i identifikovano.

"Spisak od 21 osobe koje su evidentirane kao stradale na Brčanskoj Malti nalaze se u optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, ali bez ikakve dokumentacije, već samo na osnovu izjava svjedoka", kaže Alić.

Alić je rekao kako je ratna vlast Općine Tuzla napravila propust što odmah nakon događaja na Brčanskoj Malti u junu ili julu 1992. godine nije objelodanila spisak poginulih osoba.