BiH
0

Fokus Drugog svjetskog foruma urbanizma je Grad Istanbul

FENA
Istanbul (Foto: AFP)
Istanbul (Foto: AFP)
Fokus Drugog sarajevskog svjetskog foruma urbanizma u organizaciji Grada Sarajevo i Asocijacije sarajevskog foruma urbanizma, bit će Grad Istanbul sa svojim najznačajnim urbanim projektima.

Povodom toga, sutra će se na pres-konferenciji novinarima obratiti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, prvi sekretar Ambasade R Francuske u BiH, Remy Queney, ambasador R Turske u BiH Ahmet Yildiz i generalni menadžer projekta Gordana Memišević.

Na forumu se očekuje učešće blizu 1.000 danas najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja, te političara, diplomata, privrednika i kulturnih djelatnika.

Prvi svjetski forum urbanizma upriličen je u septembru 2012. godine o temi "Veliki Pariz", uz učešće blizu 500 arhitekata, urbanista, političara, privrednika i kulturnih djelatnika iz 33 zemlje širom svijeta.

Ideja je da Sarajevo - svojevrsno raskršće civilizacija sa svim svojim arhitektonskim i kulturnim raznolikostima - bude mjesto promišljanja za budućnost urbane obnove i planiranja u svijetu, te da svake druge godine bude domaćin jednoj svjetskoj prijestolnici koja će predstaviti svoje projekte za 21. stoljeće, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.