{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon "Velikog Pariza" svjetski urbanisti u Sarajevu dočekuju Istanbul

F
13.6.2014. u 12:19
10
1
Nakon "Velikog Pariza" svjetski urbanisti u Sarajevu dočekuju Istanbul
10
Nakon "Velikog Pariza" svjetski urbanisti u Sarajevu dočekuju Istanbul
Ulica Sime Milutinovića Sarajlije u starogradskoj jezgri glavnog grada BiH danas će simbolično biti inaugurirana u ulicu Istanbula čime će biti zvanično najavljen Drugi svjetski forum urbanizma koji će u Sarajevu biti održan sredinom septembra.
Nakon velikog uspjeha Prvog foruma u 2012. godini koji je za temu imao projekte "Velikog Pariza" ovogodišnji Drugi forum organizuje se pod nazivom "Sarajevo dočekuje Istanbul".

"S obzirom na značajne višestoljetne veze Sarajeva i Istanbula, te veze Bosne i Hercegovine, Francuske i Turske grad Istanbul se nametnuo kao prirodan izbor za temu Foruma koji teži da postane ključna tačka svjetskog urbanizma i da na svojevrsni način za svjetske urbaniste postane događaj kakav je Davos za svjetske ekonomiste", rekla je u izjavi za Agenciju FENA Gordana Memišević, urbanistica i ekonomistica, generalna direktorica Foruma.

Ona je podsjetila da su u aprilu 2010. godine, François Lamy, skupštinski zastupnik - gradonačelnik Palezoa i predsjednik Kluba prijateljstva Francuske i Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini i Jean-François Daoulas, arhitekt-urbanist, koji živi u Sarajevu od 1994. godine, osnovali francusko udruženje „Paris-Métro-Sarajevo“ (PMS) čiji predsjednik je Jean-Pierre Duport, počasni prefekt regije Île-de-France, koji je bio sponzor prvog izdanja Svjetskog foruma urbanizma u Sarajevu, posvećenog projektima Velikog Pariza.

Nakon uspjeha "Sarajevo dočekuje Veliki Pariz", udruženje "Paris-Métro-Sarajevo" je odlučilo da izmijeni svoj statut i svoj društveni cilj i postane operativni instrument na usluzi Gradu Sarajevu da bi mu pomoglo da realizuje druga izdanja Svjetskog foruma urbanizma pa je u februaru 2013. godine postao Udruženje za forume urbanizma u Sarajevu (AFUS).

Predsjednik AFUS-a je Nigel Spencer Atkins, profesor urbanizma na Sorboni (u Parizu i Abu Dhabiju).

Forumi urbanizma u Sarajevu su pod visokim pokroviteljstvom francuskog Ministarstva Grada, Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini te Ambasade Bosne i Hercegovine u Francuskoj.

U dogovoru s Gradom Sarajevom, odlučeno je da se pozove Grad Istanbul za drugo izdanje Svjetskog foruma urbanizma.

Prilikom održavanja međunarodnog sajma nekretnina MIPIM u Kanu, u martu 2013. dr. Kadir Topbaş, arhitekt i gradonačelnik Istanbula, primio je Nigela Spencera Atkinsa i potvrdio mu svoj interes i podršku za „Sarajevo dočekuje Istanbul“ 2014. godine.

Od tada, ekipe dobrovoljaca rade u Sarajevu, Parizu i Istanbulu na pripremanju ovog svjetskog događaja posvećenog budućnosti urbane civilizacije, kažu organizatori.

Svečanost inauguracije danas u 18.30 sati u ulici Sime Milutinovića Sarajlije bit će održana u prisustvu gradonačelnika Sarajeva i ambasadora Republike Turske u BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je u povodu predstojećeg foruma rekao kako je opsada Sarajeva izmislila jednu novu riječ, univerzalnu riječ, strašnu i užasnu: urbicid.

"Ako je Sarajevo bilo grad evropske drame XX stoljeća, mi danas želimo, kroz Forum urbanista, od njega napraviti svjetski glavni grad urbane civilizacije XXI stoljeća. U septembru "Sarajevo dočekuje Istanbul". Osmanska civilizacija je kroz pet stoljeća značajno obilježila način življenja na cijelom Balkanu. Željeli smo da ekonomski i kulturni glavni grad Turske, koji je jedna od najdinamičnijih svjetskih metropola, pokaže svoje buduće ambicije bez poricanja svoje historije. Ako je 2014. godina, godina u kojoj se obilježava stogodišnjica od Prvog svjetskog rata, građani Sarajeva se žele okrenuti prema mirnoj i humanističnoj budućnosti koja zbližava sve civilizacije", rekao je gradonačelnik Komšić.

Na prethodnom Forumu 2012. godine bilo je 512 učesnika iz 33 zemlje svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: