BiH
10

Nakon "Velikog Pariza" svjetski urbanisti u Sarajevu dočekuju Istanbul

FENA
Ulica Sime Milutinovića Sarajlije u starogradskoj jezgri glavnog grada BiH danas će simbolično biti inaugurirana u ulicu Istanbula čime će biti zvanično najavljen Drugi svjetski forum urbanizma koji će u Sarajevu biti održan sredinom septembra.

Nakon velikog uspjeha Prvog foruma u 2012. godini koji je za temu imao projekte "Velikog Pariza" ovogodišnji Drugi forum organizuje se pod nazivom "Sarajevo dočekuje Istanbul".

"S obzirom na značajne višestoljetne veze Sarajeva i Istanbula, te veze Bosne i Hercegovine, Francuske i Turske grad Istanbul se nametnuo kao prirodan izbor za temu Foruma koji teži da postane ključna tačka svjetskog urbanizma i da na svojevrsni način za svjetske urbaniste postane događaj kakav je Davos za svjetske ekonomiste", rekla je u izjavi za Agenciju FENA Gordana Memišević, urbanistica i ekonomistica, generalna direktorica Foruma.

Ona je podsjetila da su u aprilu 2010. godine, François Lamy, skupštinski zastupnik - gradonačelnik Palezoa i predsjednik Kluba prijateljstva Francuske i Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini i Jean-François Daoulas, arhitekt-urbanist, koji živi u Sarajevu od 1994. godine, osnovali francusko udruženje „Paris-Métro-Sarajevo“ (PMS) čiji predsjednik je Jean-Pierre Duport, počasni prefekt regije Île-de-France, koji je bio sponzor prvog izdanja Svjetskog foruma urbanizma u Sarajevu, posvećenog projektima Velikog Pariza.

Nakon uspjeha "Sarajevo dočekuje Veliki Pariz", udruženje "Paris-Métro-Sarajevo" je odlučilo da izmijeni svoj statut i svoj društveni cilj i postane operativni instrument na usluzi Gradu Sarajevu da bi mu pomoglo da realizuje druga izdanja Svjetskog foruma urbanizma pa je u februaru 2013. godine postao Udruženje za forume urbanizma u Sarajevu (AFUS).

Predsjednik AFUS-a je Nigel Spencer Atkins, profesor urbanizma na Sorboni (u Parizu i Abu Dhabiju).

Forumi urbanizma u Sarajevu su pod visokim pokroviteljstvom francuskog Ministarstva Grada, Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini te Ambasade Bosne i Hercegovine u Francuskoj.

U dogovoru s Gradom Sarajevom, odlučeno je da se pozove Grad Istanbul za drugo izdanje Svjetskog foruma urbanizma.

Prilikom održavanja međunarodnog sajma nekretnina MIPIM u Kanu, u martu 2013. dr. Kadir Topbaş, arhitekt i gradonačelnik Istanbula, primio je Nigela Spencera Atkinsa i potvrdio mu svoj interes i podršku za „Sarajevo dočekuje Istanbul“ 2014. godine.

Od tada, ekipe dobrovoljaca rade u Sarajevu, Parizu i Istanbulu na pripremanju ovog svjetskog događaja posvećenog budućnosti urbane civilizacije, kažu organizatori.

Svečanost inauguracije danas u 18.30 sati u ulici Sime Milutinovića Sarajlije bit će održana u prisustvu gradonačelnika Sarajeva i ambasadora Republike Turske u BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je u povodu predstojećeg foruma rekao kako je opsada Sarajeva izmislila jednu novu riječ, univerzalnu riječ, strašnu i užasnu: urbicid.

"Ako je Sarajevo bilo grad evropske drame XX stoljeća, mi danas želimo, kroz Forum urbanista, od njega napraviti svjetski glavni grad urbane civilizacije XXI stoljeća. U septembru "Sarajevo dočekuje Istanbul". Osmanska civilizacija je kroz pet stoljeća značajno obilježila način življenja na cijelom Balkanu. Željeli smo da ekonomski i kulturni glavni grad Turske, koji je jedna od najdinamičnijih svjetskih metropola, pokaže svoje buduće ambicije bez poricanja svoje historije. Ako je 2014. godina, godina u kojoj se obilježava stogodišnjica od Prvog svjetskog rata, građani Sarajeva se žele okrenuti prema mirnoj i humanističnoj budućnosti koja zbližava sve civilizacije", rekao je gradonačelnik Komšić.

Na prethodnom Forumu 2012. godine bilo je 512 učesnika iz 33 zemlje svijeta.