Politika u regiji
65

Florian Bieber za Klix.ba: Promjenom granica na Kosovu i BiH bi mogla osjetiti posljedice

Piše: S. Hambo
Florian Bieber (Foto SWR.de)
Florian Bieber (Foto SWR.de)
Austrijski politolog i historičar Florian Bieber u razgovoru za Klix.ba komentarisao je političke odnose u regionu, pregovore između Kosova i Srbije, refleksije i politička prelamanja na BiH, ulogu Velike Britanije i EU na Zapadnom Balkanu te politiku SAD-a i Rusije na ovom prostoru.

Na početku razgovora Bieber govori da je važno istaći da ne postoji "pitanje Kosova", već da postoji spor između Srbije i Kosova koji je potrebno riješiti.

"Sugestija da se to može postići kroz promjenu granica j eopasno i naivno. Na Kosovu nema jasne podrške za promjenu granica, jer predsjednik Hashim Thaci ne predstavlja većinu stanovništva. Nije bilo konsultacija sa stanovništvom koj ebi bilo pogođeno eventualnom promjenom granice i generalno postoje velika pitanja koja se ne mogu lako riješiti", kazao je Bieber.

Naš sagovornik poručuje da je rješavanje spora između Kosova i Srbije važan preduslov za napredovanje ka Evropskoj uniji, ali da sve zavisi od vrste rješenja.

"Ozbiljno sumnjam da bi promjena granice olakšala integracije za obje zemlje. Mislim da bi to dovelo do opasne dinamike promovisanja etničkih granica i dovođenja do statusa quo te bi to cijeli region pomjerilo dalje od EU integracija", smatra Bieber.

Refleksije kosovskog spora na BiH

S obzirom na često dovođenje BiH u kontekst spora Kosova i Srbije, Bieber smatra da bi BiH u slučaju promjena granica na Kosovu mogla osjetiti određene reperkusije.

"Problemi u BiH su unutrašnje prirode i zahtjevaju rješenje u BiH, ali je jasno da bi promjena granica na Kosovu imala reperkusije na BiH i da bi podstakla secesioniste. Štaviše, povećali bi nadu nacionalističkih grupa Srba ili Hrvata da je moguće povlačenje granice. To bi bila katastrofa za BiH, što bi potkopalo Dejtonski sporazum", kazao nam je Bieber.

Odnos velikih sila prema Zapadnom Balkanu

Zanimalo nas je i kako gleda na politiku Velike Britanije prema Zapadnom Balkanu, s obzirom na Brexit.

"Velika Britanija je u prošlosti imala jasnu i važnu ulogu na Balkanu i ta zemlja i dalje pripada grupi zemalja koje podržavaju poslijeratni mirovni oporavak. Međutim, kako je naglašeno na posljednjem Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu, Velika Britanija je zaokupljena Brexitom, zbog čega nisu bili u stanju da efikasno oblikuju region. Također, teško je artikulisati poziciju Velike Britanije, koja podržava reforme i integraciju Zapadnog Balkana u EU, a istovremeno napušta Evropsku uniju", kazao je Bieber.

Dodaje da postoji zabrinutost od eventualnog američkog angažmana u regionu dok je predsjednik Donald Trump.

"On nema politike na Balkanu, a zabrinut sam što Balkan postaje predmet Trumpove politike s Rusijom. Stoga više nije sigurno da će SAD biti konstruktivna sil akoja če pomoći očuvanju poslijeratnog poretka. Možda SAD postane revizionistička snaga. Očekujem da će SAD biti šizofreni glumac, gdje se podržava status quo i podrške revizionističkoj politici", zaključio je Bieber.