"Njen izbor"
40

FOTO+VIDEO / Flash mobom u Sarajevu motivisali žene da izađu na izbore

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zašto se žene u većem broju ne uključuju u javni i politički život u BiH, odnosno zašto žene nisu motivirane da u većem broju izađu na izbore, pitanja su koja su bila u fokusu flash mob-a - kratkog druženja sudionica kampanje "Njeni izbori", upriličenog u Sarajevu.

Kampanju Njeni izbori, zajedno provode inicijativa "Ženska posla" i Fondacija "Jedan svijet - platforma za jugoistočnu Evropu", a radi promoviranja ravnopravnosti žena u izbornom procesu i njihove odgovarajuće zastupljenosti u vlasti, te otvaranja šire debate o ulozi žena u poltici uopće.

Kako je Feni kazala direktorica Fondacije Jedan svijet Valentina Pellizzer, ovi i svi naredni izbori u BiH trebali bi dati šansu ženama da se, ne samo kandidiraju, nego i da osvoje glasove birača, odnosno odgovarajuće pozicije u društvu.

"Naša je namjera da poručimo, da žene mogu što mogu i muškarci, a vjerovatno i bolje", kazala je Pellizzer, navodeći da je njihova analiza pokazala da ima puno više žena kandidata, nego što ih je zaista prisutno na odgovarajućim funkcijama i mjestima odlučivanja.

U tom kontekstu, naglašava da političke stranke manipuliraju brojkama o određenoj zastupljenosti žena kako bi njihove kandidatske liste bile važeće, a da, istovremeno, ne čine dovoljno da se suštinski promjeni položaj žene u društvu.

Prema pokazateljima kojima raspolažu aktivistice kampanje Njeni izbori, iako brojnije u biračkom tijelu, nakon lokalnih izbora 2004. u lokalnim vlastima žene su bile zastupljene u omjeru od 17,4 posto, a taj procenat je nakon izbora 2008. godine pao na svega 14,9 posto, što svjedoči o zabrinjavajućem trendu u pogledu zastupljenosti žena u političkom i javnom životu u BiH.