BiH
110

Flash mobom u Mostaru 150 učenika obilježilo Dan srednjoškolaca

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Blizu 150 učenika iz cijelog HNK učestvovalo je u performansu povodom Dana srednjoškolaca.

Ovim povodom učenici su na platou ispred Mepas Malla izveli petominutni flash mob u čast praškim studentima koji su pogubljeni nakon mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje 17. novembra 1939. godine.

Seada Ćehić, predsjednica Mreže vijeća učenika kantona FBiH - Mrevuk HNK, kazala je da je flash mob bio samo dio aktivnosti koje su danas upriličene povodom Dana srednjoškolaca.

"Cilj Dana srednjoškolaca jeste odavanje počasti praškim studentima koji su pogubljeni. Na samom početku obilježavanja manifestacije učenici su na velikom platnu koje se nalazilo duž platoa ispred Mepas Malla različitim bojama otiskivali svoje ruke i ispisivali poruke po želji. Nakon iscrtavanja platna uslijedio je flash mob kojim su se srednjoškolci zaledili na pet minuta i tim minutama odali su počast preminulim studentima i srednjoškolcima", kazala je Ćehić.

Učenica Ekonomske škole Naila Tuna kazala je da joj je drago što je prisustvovala ovom događaju, pri čemu se pored brojnih aktivnosti upoznala i s učenicima drugih škola.

"Ovakva dešavanja spajaju nas učenike koji ionako djelujemo u podijeljenim ustanovama. Danas sam upoznala mnogo novih prijatelja i drago mi je da se svi družimo", dodala je Tuna.

Nakon završenog performansa platno s otisnutim rukama i ispisanim porukama bit će okačeno u Mepas Mallu.