Nebojša Radmanović
0

"Fizički nemoguće prisustvovati ustoličenju patrijarha Irineja"

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović izjavio je danas da neće moći prisustvovati ustoličenju Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji, 3. oktobra, iako je dobio poziv, jer se tog dana održavaju izbori u BiH, a i put nije jednostavan.

"Ne govorim o želji, već jednostavno to nije fizički moguće uraditi u ovom momentu. U BiH su izbori, put nije jednostavan, ne ulazeći u ocjene o Kosovu, zašto put nije jednostavan i zašto se sve ovo sada dešava na Kosovu, a ne 15 dana prije ili 15 dana poslije", rekao je Radmanović novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je za zvaničnike iz BiH komplikovano da na dan izbora putuju nekoliko sati uz niz prevoznih sredstava i odobrenja, te da je zbog toga sad već potpuno jasno da on neće biti u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra. 

"BiH nije priznala Kosovo i iz toga proizlaze svi ostali potezi, pa tako i putovanja iz Kosova u BiH i obratno", naglasio je Radmanović. 

On je objasnio da kosovski dokumenti nisu priznati u BiH, ali da stanovnici Kosova mogu po pozivu i pojedinačno da dobiju ulazne vize za BiH na određen broj dana.

"Nema kolektivnih prelazaka ni priznavanja dokumenata. Sličan, a možda i gori slučaj je kad idemo mi tamo. Nekad se sa humanitarnom pomoći prođe jednostavno, a nekad se prave barijere", naglasio je Radmanović.

On je ponovio da je Kosovo unutrašnja stvar Srbije, kao što su problemi u BiH unutrašnja stvar BiH.
"Sve dok jedna strana ili više strana poziva strance u pomoć, ovdje neće biti rješenja i stalno ćemo imati probleme", istakao je Radmanović.

Ustoličenje patrijarha Irineja najavljeno je za nedjelju, 3. oktobra, a za taj dan zakazani su opšti izbori u BiH.