Pokloni privrednika
0

Firme osnovce za odličan uspjeh nagrađuju knjigom

FENA
Oko dvadeset hiljada učenika osnovnih škola iz 12 općina na području Federacije BiH koji na kraju školske godine završe razred odličnim uspjehom dobit će uz đačku knjižicu i knjigu sa odštampanim darovnim tekstom i svojim imenom.

Te nagrade za njih su osigurali privrednici u okviru projekta "Poklon knjiga za peticu - Dar za najboljeg đaka 2010/11" koji su osmislili književnici Bajruzin Hajro Planjac, vlasnik Izdavačko -grafičke kuće Planjax iz Tešnja i Šimo Ešić, vlasnik Izdavačke kuće Bosanska riječ iz Tuzle.

Radi se o projektu u kojem vlasnici uspješnih firmi nagrađuju poklon knjigom odlikaša u školi u koju su oni išli ili idu njihova djeca. Ove godine u ponudi je bila knjiga "Tajne djedovog mlina", autora Bajruzina Hajre Planjca i "Prva ljubav treći put", autora Šime Ešića.

U taj projekt uključeno je stotinjak firmi, a među najvrijednijim ponosnim prijateljima knjige su firme "Muraikomerc" iz Vogošće koja je obradovala sedamstotina odlikaša i "Vaillant" iz Sarajeva koja je uspjela izmamiti osmijeh više od osamstotina najboljih učenika.

Direktor KOTEX-a Muharem Sejdić obradovao je više od četiri stotine odlikaša u Tešnju i Jablanici, direktor Inžinjeringa iz Jelaha Ahmet Hujdur odlikaše u Miljanovcima, a direktor Mramor-proma Pejo Matinović odlikaše u Usori. Doprinos u tom projektu dale su i firme Vispak, Miprogradnja, Mapex i Bontex iz Maglaja, Plastex, Velfarm, Fortuna i Lido osiguranje.

Vlasnik Izdavačko-grafičke kuće iz Tešnja Planjax Hajro Planjac kazao je da je plan naredne godine taj projekt prošiti na cijelu BiH, te uključiti oko 50.000 osnovaca.