Susreti "Vezeni most"
0

Nagradu "Mali princ" dobila knjiga "One misle da smo male"

Sarajevo-x.com
Julijana Matanović i Anka Dorić
Julijana Matanović i Anka Dorić
Osmi susreti dječijih pisaca Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod nazivom "Vezeni most", koji su održani od 26. do 28. maja 2011. godine, svečano su zatvoreni proglašenjem najbolje dječije knjige regiona i uručenjem nagrade "Mali princ".

Za ovogodišnju nagradu Mali princ nominovano je osam knjiga, a stručni žiri odlučio je da nagradi djelo "One misle da smo male", autorica Julijane Matanović i Anke Dorić iz Zagreba.

"Ovo je moja prva knjiga za djecu. Do sada sam pisala knjige i prozu za odrasle. Knjiga govori o HPV-u i ima za cilj da lijepim štivom djecu približi ovoj temi. Riječ je o romanu koji pokriva više različitih tema kao što je i problem odrastanja, dakle to je knjiga koja prvo zabavlja, a onda i podučava", istakla je Matanović.

"HPV infekcije najčešće su virusne i spolno prenosive infekcije u svijetu, a rak vrata maternice kao centralna tema kojom se bavi ova knjiga je kasna komplikacija ne liječene i ne prepoznate bolesti od koje svake dvije minute u svijetu umire jedna žena. Na svima nama je velika dužnost da svoju djecu obavijestimo i istinito informiramo o svim mogućim opasnostima, osobito kada je riječ o zdravstvenim", dodala je koautorica knjige, dr. Anka Dorić.

Dodijeljene su i dvije nagrade "Mali princ" za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercgeovini i to Muhidinu Šariću i Enisi Osmančević-Ćurić, koji ove godine obilježavaju 40 godina umjetničkog stvaralaštva.

"Drago mi je što je što se nagrada zove 'Mali princ' i zbog toga što društvo poštovalaca Malog princa nas već godinama okuplja jer ovo su već osmi susreti. Sigurno je da će mi ova nagrada biti stimulativna za moj daljnji rad", rekao je Šarić.

Kako ističu organizatori cilj susreta je svakako i to da Bosna ponovno postane centar u kome se dječiji pisci okupljaju sa radošću, kako su to činili i ranije, punih devetnaest godina, na književnim susretima "Oktobarska poetska drugovanja" i "Stazama djetinjstva", te da u susretu s piscima osjete toplinu lijepe riječi, da steknu osjećaj da se odrasli brinu za njihov duhovni razvoj i potrebu da knjiga, zaista postane njihov najbolji prijatelj.

"Mislim da su susreti bili na nivou. Naročito je porastao kvalitet otvaranjem male scene na pješačkoj zoni Tuzle gdje su se u dva dana smijenilo nekoliko hiljada djece. Svi ostali sadržaji prošli su bolje nego što smo planirali obzirom na teške uslove u kojima smo ove godine organizirali Vezeni most", istakao je Šimo Ešić, direktor IK Bosanska riječ iz Tuzle, te dodao da su ovo vjerovatno posljednji susreti dječijih pisaca.

"Situacija u oblasti kulture je zaista dramatična. Mislim da problem nije nedostatak novca nego nedostatak razumijevanja onih koji drže ruku na sehari. Novca sigurno ima, ali očito da on nije dobro raspoređen, jer za susrete kakve smo mi postavili vlada interes pogotovo kod talentovane djece za koju i pravimo festival, ali uslovi u kojima to organiziramo su loši", zaključio je Ešić.

Susrete dječijih pisaca Vezeni most organiziraju nevladina organizacija Društvo prijatelja knjige Mali princ, JU Dom mladih Tuzla, IK Bosanska riječ iz Tuzle, RTV Tuzlanskog kantona, a od ove godine kao ravnopravan organizator priključila se i Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzla.