{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Godišnje nagrade Društva pisaca Delaliću, Kovaču i Bećirbašiću

F
24.6.2011. u 15:20
0
2
Godišnje nagrade Društva pisaca Delaliću, Kovaču i Bećirbašiću
0
Zbirku poezije Muniba Delalića "Razgovor s Nadom" Društvo pisaca BiH danas je proglasilo najboljom knjigom objavljenom u 2010. godini, dok je knjiga "Đaci-junaci" autora Fuada Kovača i Mirsada Bećirbašića proglašena najboljim djelom iz oblasti književnosti za djecu i mlade.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Riječ je o Godišnjim nagradama Društva pisaca BiH, gdje je za najbolju knjigu odlučivao žiri u sastavu - predsjednica Kristina Mrđa i članovi Enver Kazaz i Dragan Marjanović, dok je odluku za najbolje djelo iz oblasti književnosti za djecu i mlade donio žiri u sastavu - predsjednik Ibrahim Kajan i članovi Miro Petrović i Fadila Nura Haver.

U najužoj konkurenciji za najbolju knjigu u 2010. godini bila su, pored Delalićevog djela, i "Turistički vodič" Amira Brke te "Otac" Miljenka Jergovića.


Enver Kazaz je na konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je zbirka poezije "Razgovor s Nadom" nastajala 20 godina te da predstavlja vlastitu ispovijest autora od progona iz Hercegovine 90-ih godina, do nastanjivanja u Norveškoj.

"Ovo je zbirka koja će nas suočiti s nama. To je hronika jedne lirske duše i autobiografije, ali i jednog društva. Djelo donosi novinu - interkulturalni dijalog između hladnog, uljuđenog i civiliziranog sjevera te neuljuđenog i neciviliziranog juga. Nagrada uručena ovom autoru je prilog bh. rasutom arhipelagu po svijetu", kazao je on.


Fadila Nura Haver je, navodeći obrazloženje odluke za najbolje djelo iz oblasti književnosti za djecu i mlade, naglasila da je žiri procijenio kako je knjiga "Đaci - junaci" vesela, razigrana, kreativno poticajna, puna toplih iskričavih emocija, te humorna i polifonična.

"Ova je knjiga po mnogim elementima otišla korak dalje i umnogome se približila trendovima u svjetskoj književnosti za djecu, koja se sve više temelji na naučnim istraživanjma glede odgojno-obrazovnih programa, prvenstveno u oblasti dječije psihologije", kazala je ona.


U najužem izboru za ovu nagradu bila su djela "Mali ekser" Šefika Daupovića i "Princeza Ariel i Yo" Ljubice Ostojić.

Nagrada za najbolju knjigu iznosi 7.000 KM, a za najbolje djelo iz oblasti književnosti za djecu i mlade 3.000 KM. Očekuje se da bi sredstva od nadležnih ministarstava trebala biti uskoro osigurana, od čega zavisi i datum uručenja nagrada autorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: