BiH
5

Fink: Rat u BiH je bio sramota za cijelu Evropu!

FENA
Roland Fink (Foto: FENA)
Roland Fink (Foto: FENA)
Izložba "Dostojanstvo čovječanstva" bit će otvorena 28. juna u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu povodom 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i 100 godina od smrti austrijske književnice, pacifistkinje i dobitnice Nobelove nagrade za mir, Berthe von Suttner.

Tim povodom referent za likovnu umjetnost pri odjelu Grada Beča za kulturu (MA7) Roland Fink, koji je doputovao u Sarajevo, rekao je u izjavi za Agenciju FENA da kada su dobili temu Prvi svjetski rat, u početku su mislili da će to biti problematičan zadatak te da će biti teško da, za kolekciju slika koja počinje s periodom od 1950. godine, pronađu umjetnike koji će se bazirati na početak Prvog svjetskog rata i Sarajevski atentat.

"Međutim, bilo je dosta umjetnika koji su se bavili tim pitanjem pošto je Prvi svjetski rat bio početak promjena 20. stoljeća, jer je cijela istorija krenula drugim tokom. Na izložbi će svoje radove predstaviti umjetnici iz 20 različitih zemalja, između ostalih iz BiH, Austrije, Irana, Sirije...", rekao je Fink.

Dodao je da se još veliki broj umjetnika bavi posljedicama ovog atentata pogotovo u Austriji te da je Drugi svjetski rat više prisutan u svijesti Austrijanaca, ali da je "svakako početna tačka bila Sarajevski atenat.“

Na pitanje kako umjetnici "vide" Prvi svjetski rat, Fink je rekao da izložba pokušava da opiše različite uslove u kojima neki rat može da nastane.

"Ipak, fokus izložbe je na dostojanstvu čovjeka. Kada izgubimo dostojanstvo, tada će rat postati 'sveprisutan'", istaknuo je Fink.

Upitan da li je prvi put u Sarajevu, Fink je rekao da je već treći put ovdje.

"Prvi put sam bio u Sarajevu s prijateljima 2001., a drugi put 2004. u Collegiumu artisticumu povodom izložbe 'Bečke slike'", pojasnio je Fink.

Prilikom tih putovanja, kaže Fink, pričao je s ljudima iz BiH tako da dosta dobro poznaje ratna događanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

"Također, imao sam priliku da i sam na neki način 'proživim' rat u BiH jer imam dosta prijatelja u Austriji čiji su roditelji doselili s prostora bivše Jugoslavije, tako da sam često slušao njihove priče o ratu", rekao je Fink.

Na pitanje o njegovom viđenju rata u BiH odgovorio je da je to "bila sramota za cijelu Evropu“ te da mu nije jasno kako je bilo moguće da se to desi u blizini zemalja "prvog svijeta“, odnosno bogatih zemalja.

"Bogate zemlje ne tretiraju one siromašnije s dovoljno poštovanja niti im poklanjaju dovoljno pažnje", rekao je u razgovoru za Agenciju FENA referent za likovnu umjetnost pri odjelu Grada Beča za kulturu (MA7) Roland Fink.