Kultura
36

Izložba "Ljudsko dostojanstvo..." je zajednički projekt Beča, Sarajeva i Brna

FENA
(Foto: FENA)
U okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu danas je otvorena izložba pod nazivom "Ljudsko dostojanstvo....".

Radi se o zajedničkom projektu umjetnika gradova Beča, Sarajeva i Brna odnosno bečkog muzeja "Musa"“, Umjetničke galerije BiH i Kuće umjetnosti iz Brna.

Izložbu je zvanično otvorio Andreas Mailath-Pokorny, član Vlade gradskog senata Grada Beča za sektor kulture i nauke koji je tom prilikom naglasio da upravo ova izložba na najbolji način pokazuje da različitosti jesu to što čini Evropu.

"Ako u svakodnevno životu uspijemo pokazati da različitosti jesu itekako bitne, siguran sam da ćemo moći ispoštovati ljudsko dostojanstvo", kazao je.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istaknuo je da ova izložba ali i drugi sadržaji u povodu početka Prvog svjetskog rata imaju istu poruku, a to je "stoljeće rata je iza nas, želimo da stoljeće mira bude pred nama“.

On je naglasio da je baš u ovom gradu stanovništvo svjedočilo istinitosti teze da se vlastito dostojanstvo čuva tako da se čuva dostojanstvo drugoga.

Izložba u Umjetničkoj galeriji BiH bit će postavljena do 2. augusta. Nakon Sarajeva, izložba će biti postavljena u Brnu gdje će za posjetioce biti postavljena na jesen ove godine.