|

Finansijski neodrživi kantoni u 2016. godini od Vlade FBiH neće dobiti pomoć, prijeti im kolaps

Finansijski neodrživi kantoni u 2016. godini od Vlade FBiH neće dobiti pomoć, prijeti im kolaps
61
Piše: S. H.
18.11.2015. u 18:37
94
komentara
61

dijeljenja
Finansijski neodrživi kantoni u 2016. godini od Vlade FBiH neće dobiti pomoć, prijeti im kolaps Vlada FBiH/Foto: Klix.ba
U nacrtu budžeta Vlade FBiH za 2016. godinu nisu planirana finansijska sredstva za pomoć finansijski neodrživim kantonima, poput Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), Posavskog kantona i Kantona 10. Zbog toga bi budžeti navedenih kantona mogli imati značajnih finansijskih problema, što će najviše osjetiti građani.
Vlada FBiH je u prethodnom periodu u budžetu planirala i izdvajala određena sredstva kao potporu ili grant za finansijski samostalno neodržive kantone. Ta pomoć je mnogo značila u finansijskoj konsolidaciji pomenutih kantona, ali najnovije informacije nisu nimalo ohrabrujuće.

Dosadašnjim Zakonom o raspodjeli javnih prihoda BPK Posavski kanton i Kanton 10 su od Vlade FBiH dobijali određene grantove finansijske podrške s ciljem finansiranja i servisiranja neophodnih institucija.

Vlada FBiH je i u budžetu 2015. godine za BPK planirala sredstva u iznosu od pet miliona KM, za Posavski kanton također pet miliona KM, a za Kanton 10 dva miliona KM. Međutim, planirana sredstva kantoni nisu dobili.Da stvar bude još gora, u nacrtu budžeta za 2016. godinu nije predviđena pomoć za finansijski samostalno neodržive kantone.

Dževad Adžem, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH za Klix.ba ističe kako će izostavljanje finansiranja i pomaganja finansijski neodrživih kantona biti veoma pogubno za građane u tim kantonima.

"S obzirom na to da BPK ima teritoriju od 504 km2, 25.000 stanovnika i blizu 3.500 učenika osnovnih i srednjih škola i da je u nadležnosti kantona finansiranje obrazovanja od predškolskog, visokog obrazovanja i finansiranja nauke i sporta, zatim finansiranje MUP-a, zdravstva, kao i drugih prenesenih nadležnosti, sasvim je jasno da bez dodatne finansijske potpore BPK ne može biti održiv", ističe Adžem.

Finansijska pomoć za ova tri kantona dodatno je ugrožena nastojanjem Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona u ukidanju posebnog koeficijenta prilikom raspodjele Javnih prihoda.

"Naprimjer u slučaju BPK kanton bi sa jedinstvenog računa primao 7 miliona KM manje nego do sada i uz pretpostavku da se ukine pomoć finansijski neodrživim kantonima, a to znači nedostatak još 5 miliona KM, što ukupno predstavlja manjak na prihodovnoj strani budžeta BPK za 12 miliona KM", zaključuje Adžem.
Prijavi grešku


Komentari (94)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...