BiH
39

Finansijska situacija dramatična: BHRT-u mjesečno nedostaje 400.000 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor BHRT na današnjoj sjednici razmatrao je dramatičnu finansijsku situaciju koja potresa BHRT i ugrožava realizaciju programa ovog javnog servisa.

Prihod od RTV takse i dalje je u padu, što opasno ugrožava finansijsku situaciju sva tri javna RTV servisa. Finansijska situacija posebno je teška u Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) kojoj nedostaje mjesečno preko 400.000 konvertibilnih maraka za podmirenje osnovnih potreba. Mjere štednje unutar BHRT su iscrpljene. Ostala je još posljednja mjera smanjenja ličnih dohodaka, koja bi mogla ugroziti egzistenciju više od pedeset posto uposlenih.

"Uprkos pogoršavanju finansijske situcije, BHRT čini sve napore da održi dostignuti nivo programa koji je ugrožen stalnim padom osnovnog prihoda. Menadžement BHRT je krenuo u proceduru kupovine TV prava za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016. godine, Ligu šampiona i Evropsku lige, te ostalih događaja koje je BHRT tradicionalno prenosio, kako bi gledateljstvu obezbijedio sadržaje koji su inače zakonska obaveza javnog servisa koji pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu", kaže se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Upravni odbor BHRT još jedanput poziva zakonodavnu i izvršnu vlast da urade svoj dio obaveza u obezbjeđivanju finansijske stabilnosti Javnog RTV sistema na šta državu obavezuju brojne evropske rezolucije.