biznis
79

Zbog finansijske krize na BHRT-u bez posla ostalo 80 radnika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog finansijske krize na BHRT-u ova medijska kuća otpustit će 80 radnika uz mogućnost smanjenja plaća ostalim uposlenicima, saopćeno je.

Upravni odbor BHRT-a razmatrao je jučer informaciju o poslovanju RTVBiH za prvih šest mjeseci ove godine, koja je pokazala pogoršavanje finansijske situacije.

Zbog toga ova medijska kuća nije produžila ugovor sa 30 radnika koji su radili na određeno vrijeme i sa 50 vanjskih saradnika. Prihod od RTV takse manji je za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, što je na mjesečnom nivou manje za oko 350 hiljada KM.

Članovi Upravnog odbora BHRT-a konstatovali su da rigorozne mjere štednje neće biti dovoljne ukoliko se ubrzo ne pronađe efikasan način naplate RTV takse. Zbog toga je zatraženo hitno sazivanje sjednice Odbora sistema na kojoj će se razmatrati ovaj problem te intenzivirati kontakti s nadležnim ministarstvom i Vijećem ministara. Iz BHRT-a poručuju kako konkretnu odgovornost u obezbjeđivanju stabilnog finansiranja javnih servisa ima državna vlast.

Upravni odbor je prihvatio plan finansijske konsolidacije BHRT-a koji podrazumijeva rigorozne mjere štednje i reprogramiranje prispjelih obaveza. Iz ove medijske kuće saopćili su da je otvorena i opcija smanjivanja plaća uposlenicima u narednom periodu.

Ipak Upravni odbor prihvatio je jesenju shemu rada a cilj je da se zadrži dostignuti nivo rada, kvalitet programa kao i da se obezbijede TV prava za najzanimljivije sportske događaje uključujući Evropsko prvenstvo u nogometu 2016. godine.

U saopćenju se navodi kako BHRT čini dodatne napore u cilju povratka BiH na takmičenje Eurosong 2016. godine. U toku je traženje sponzora kako bi se obezbijedila sredstva za odlazak bh. predstavnika u Stockholm.