BiH
0

Finale državnog takmičenja BiH u spelovanju riječi na engleskom jeziku

FENA
Ilustracija
Ilustracija
Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack sutra će u Sarajevu otvoriti takmičenje na kojem će se 18 finalista iz cijele Bosne i Hercegovine takmičiti za titulu najboljeg “spellera” riječi na engleskom jeziku.

Finalisti ovogodišnjeg takmičenja dolaze iz Banje Luke, Bihaća, Velike Kladuše, Šamca, Brčkog, Gračanice, Tuzle, Lukavca, Maglaja, Čitluka, Bugojna, Sarajeva, Trebinja, Zenice.

Projekt je počeo sa 4.700 učenika u 126 škole širom BiH, a u aprilu pobjednici ovih takmičenja takmičili su se na regionalnom nivou u devet američkih kutaka širom BiH.

Regionalni pobjednici, njihovi roditelji i profesori, doputovat će u Sarajevo na finalno takmičenje gdje će se učesnici takmičiti za nagrade uključujući fotoaparat, iPod i iPad.

"Spelling Bees" testira umijeće učenika u spelovanju riječi na engleskom jeziku.

S obzirom na to da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog spelovanja, kao što je to slučaj sa bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za spelovati.

Ovakva takmičenja u spelovanju održavaju se u školama širom SAD-a kako bi se pomoglo učenicima u učenju jezika, u poboljšanju vještina spelovanja i obogaćivanju riječnika, ali i zato što su ova takmičenja zabavna za učenike i publiku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.