{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanska škola u Americi već ubire plodove svog rada

9.5.2015. u 22:04
247
32
Bosanska škola u Americi već ubire plodove svog rada
247
U nedjelju 10. maja prvi put će biti organizirana “Mala matura” kao završna ceremonija u Bosanskoj školi sa sjedištem u St. Louisu (SAD).


Projekt Bosanska škola razvijen je kroz partnerstvo između Federacije balkansko-američkih udruženja (FEBA) i lokalne bh. zajednice s ciljem da se djeci porijeklom iz Bosne i Hercegovine omoguće svi potrebni uvjeti za sačuvanje jezika, kulture i tradicije.

Porgram male mature u Bosanskoj školi u St. Louisu pripremili su učenici naše škole uz pomoć školskih instruktora i roditelja. Specijalni gost programa je Amir Salešević, lokalni umjetnik i veliki zaljubljenik u sevdalinku, čija će izvedba naših starogradskih pjesama dodatno uljepšati ovaj značajan događaj za bh. omladinu koja odrasta daleko od domovine.“Kroz našu školu želimo pomoći roditeljima u odgoju njihove djece i očuvanju našeg jezika i kulture u St. Louisu. Cilj ove manifestacije je da našim učenicima pokažemo da se njihov rad i napredak u učenju i usavršavanju bosanskog jezika vidi i uvažava, te da ih zbog toga i nagradimo prigodnim diplomama, a instruktorima i volonterima odamo priznanje za njihov rad i značaj koji imaju u našoj zajednici”, kaže Mustafa Đerahović, regionalni direktor FEBA-e.

Federacija balkansko-američkih udruženja (FEBA) je nevladina organizacija osnovana od grupe pojedinaca s Balkana s ciljem i misijom promoviranja balkanske kulture, jedinstva, ekonomske i političke saradnje. U nastojanju da ojača kulturne i obrazovne veze između naroda SAD-a i Balkana, FEBA organizira širok spektar obrazovnih aktivnosti kao što je godišnji “Sastanak balkanskih lidera”, predavanja, seminare, radionice, te stažiranje u inozemstvu za studente. Osim toga, FEBA širom SAD-a otvara centre za učenje jezika, kurseve i informativne programe.FEBA je domaćin i Balkanskog filmskog festivala, te Balkanskog festivala hrane i kulture. Svi programi FEBA-e naglašavaju potrebu za interkulturalnim dijalogom i tolerantnom komunikacijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: