BiH
2

Filipović: Nije tačno da u RS-u nema insulina, zastoj u isporuci samo u Han Pijesku

FENA
Nije tačno da u Republici Srpskoj postoji problem u isporuci insulina, niti je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a dobio bilo kakvu informaciju od dobavljača, preduzeća "Krajina lijek“, da je došlo do problema u isporuci ovog lijeka - izjavila je za Fenu glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a Darija Filipović.

"Naprotiv, dobavljač kojeg smo danas kontaktirali, potvrdio je da ima dovoljno zaliha insulina u RS", rekla je Filipović.

Ona je pojasnila da se insulini u RS nabavljaju tenderski, a ugovor s dobavljačem insulina važi do jula ove godine.

"U Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a već su u toku i pripreme za raspisivanje novog tendera za nabavku insulina", rekla je Filipović i ponovila da dobavljač nije obavijestio Fond da postoji bilo kakav problem u isporuci ovog lijeka.

Pojasnila je da, po njihovim informacijama, postoji trenutni zastoj u isporuci insulina u gradskoj apoteci Han Pijesak, ali, kako je potvrđeno u ovoj apoteci, insulini bi trebalo da stignu u toku sljedeće sedmice.

"Trenutni zastoj u isporuci insulina ovoj apoteci nastao je zbog problema na relaciji apoteke i dobavljača i nema nikakve veze sa Fondom", kazala je Filipović.

Međutim, insuline imaju, kako je dodala, sve apoteke u okolnim općinama Han Pijeska (Vlasenica, Sokolac, Pale...), pa osiguranici iz Han Pijeska na recept insuline mogu da podignu u apotekama u ovim lokalnim zajednicama.

Inače, pojasnila je, insuline apotekama isporučuje dobavljač i to prema potrebama apoteka za ovim lijekom.

Prethodno je danas "Facebook grupa" - Dijabetičari Republike Srpske (Banja Luka) objavila da je obustavljena isporuka insulina na području RS-a, te da će Fond zdravstvenog osiguranja RS izvršiti još jednu isporuku ovog lijeka.

Svoje iskustvo je navela Vedrana Mićić-Pušonja, koja je objasnila da su u apoteci u Han Pijesku potvrdili informaciju da nema insulina.

I Vedran Puzović iz Banje Luke je napisao, kako je saznao u lokalnoj apoteci da su zalihe tog lijeka pred istekom.

Vesna Iveljić je napisala kako su je zvali iz apoteke Prijedor i rekli da im kasne isporuke od dobavljača.