BiH
0

U petak stiže lijek Doxorubicin koji se koristi za liječenje više vrsta karcinoma

FENA
Famaceutska kompanija "Pliva", preko distributera "Krajina lijek" iz Banje Luke, za petak priprema isporuku lijeka "Doxorubicin", injekcija 10 i 50 mg, koji se koristi u liječenju više vrsta karcinoma - potvrdio je FENI magistar Adnan Berberović iz Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U kliničkim centrima već nekoliko dana nema te vrste lijeka zbog čega je nastao problem za veliki broj pacijenata koji se liječe od karcinoma.

"Još 15. juna od zdravstvenih ustanova dobili smo informaciju da je lijek trenutno deficitaran u kliničkim centrima. S obzirom da se taj lijek koristi za liječenje više vrsta karcinoma, to predstavlja problem je veliki broj pacijenata", kazao je magistar Berberović.

Pojasnio je da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, na temelju postupaka javnih nabavki, potpisao ugovor s dobavljačem "Krajina lijek" iz Banje Luke o isporuci navedenog lijeka. Problem je nastao kad "Krajina lijeka" jer nije mogao platiti avans na lijek proizvođaču, tako da proizvođač nije mogao izvršiti isporuku.

"Međutim, nakon provedenih aktivnosti, u toku dana dobili smo zvaničnu informaciju od proizvođača Pliva u kojoj navode da pripremaju isporuku 'Doksorubicin' injekcija 10 i 50 mg, preko distributera 'Krajina lijek', za petak, 21. juna ove godine", - kazao je Berberović.