Pozdravio smjene
0

Feraget: Utvrditi krivičnu odgovornost policajaca koji su napravili propuste u slučaju Dragičević

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget, kazao je da pozdravlja smjene načelnika uprava MUP-a RS ukoliko imaju veze s propustima u slučaju Davida Dragičevića te je ponovo istakao kako je, bez obzira na smjene, potrebno utvrditi krivičnu odgovornost policajca koji su odgovorni za brojne propuste i nestanak predmeta.

Feraget je kazao kako ni 10 mjeseci otkako se vodi istraga u slučaju ubistva Davida Dragičevića, nije utvrđeno koji je službenik MUP- RS odgovoran za nestanak izvještaja ljekara mrtvozornika jer je njemu predat, za nestanak Davidovih bokserica, mobitela koji se pojavio na obdukciji, a nije ga bilo kada je tijelo pronađeno, ko je odgovoran što snimak iz centra Banje Luke nije izuzet na vrijeme te za snimke u ulici Velibora Janjetovića Janje, itd.

"Najviše mi smeta što se u slučaju Davida Dragičevića ističe politizacija slučaja koja navodno onemogućava rasvjetljavanje. To nije tačno jer sve ranije navedeno nisu političke teme niti politizacija. Ovo su dokazi koji ukazuju na mogućnost povezanosti pojedinih pripadnika MUP-a RS. Ako ostavke imaju veze s tim, ja ih pozdravljam, ali još nismo dobili informaciju o čemu je riječ. Bilo bi prejudiciranje da komentarišem kakve su namjere ministra Lukača, ali očigledno su u pitanju velike promjene. Možda je to jedini način da se sačuva ugled ove institucije", rekao je Feraget za Klix.ba.

Naglasio je kako se već 10 mjeseci vodi neadekvatna istraga, a još nema krivične odgovornosti.

"Disciplinska odgovornost nama ovdje ne znači ništa. Treba utvrditi krivičnu odgovornost jer to upućuje na zaključak da su djelovali povezano radi zataškivanja ubistva Davida", dodao je Feraget.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač donio je danas rješenje o kadrovskim promjenama na rukovodećim pozicijama u više osnovnih organizacionih jedinica u MUP-u RS. Smijenjeni su načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić, načelnik Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević, načelnik Uprave policije Dragan Јevđenić, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ektremizma Nedeljko Lubura i načelnik Policijske uprave Banja Luka Željko Spasojević. Također, smijenjeni su i načelnici još nekoliko policijskih uprava u RS-u. Neki od njih su preraspoređeni na druge pozicije.