{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fejzić: Na ulicama Sarajeva više od 10.000 pasa, potrebne rigorozne kazne

F
29.8.2012. u 13:09
41
137
Fejzić: Na ulicama Sarajeva više od 10.000 pasa, potrebne rigorozne kazne
41
Fejzić: Na ulicama Sarajeva više od 10.000 pasa, potrebne rigorozne kazne
Problem napuštenih pasa na teritoriji kako Sarajeva tako i čitave BiH iz dana u dan postaje sve veći. Zbog sve težih uslova života nerijetko se vlasnici pasa odriču "svog najboljeg prijatelja".
Puštajući svoje ljubimce na ulice njihovi donedavni vlasnici doprinose povećanju pasa lutalica, koji u čoporima lutaju gradom ugrožavajući kako građane tako i druge životinje.

Tako su psi u Bugojnu raskomadali sedamdeset koka nosilica i dva pijetla, a u Pionirskoj dolini čopor pasa ušao je u prostor ZOO Pionirska dolina gdje su zaklali četiri klokana.

Riječ o slučajevima koji su se desili u posljednja dva dana.

O tome kako ovaj problem riješiti na human i učinkovit način i šta Veterinarski fakultet konkretno može uraditi u razgovoru za Fenu govorio je dekan fakulteta Nihad Fejzić

Fejzić kaže da kad su u pitanju napušteni psi ili psi lutalice, slijedom zakonskih propisa (zakon o zaštiti i dobrobiti životinja) koji je usvojen u BiH 2008 godne, napuštene su ranije prakse ubijanja, odnosno eutanazije pasa i mačaka.

"Zbog populacijske i reprodukcijske dinamike mesoždera, pojavio se problem enormnog povećanja broja napuštenih pasa u gradskim sredinama. Prema nekim zadnjim istraživanjima koje je provela nevladina organizacija DOG TRUS u saradnji sa Veterinarskim fakultetom, broj pasa lutalica u Sarajevu prelazi cifru od 10.000", kaže Fejzić.

Prema njegovim riječima, primjenu Zakona o dobrobiti životinja smo dočekali potpuno nespremni, nije bilo azila za smještaj napuštenih životinja, nije provedena registracija svih pasa i mačaka.

"Jedan od odgovora na smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka jeste bio postupak sterilizacije, što u prijevodu znači, blokada ili hirurški prekid reprodukcijskog ciklusa u cilju smanjenja broja novih pasa i mačaka bez vlasnika. Veterinarski fakultet Sarajevo, odnosno naša Klinika za hirurgiju je u dosadašnjem periodu učestovala u svim akcijama sterilizacije pasa i mačaka koje su se provodile od strane Ministarstva privrede kantona. Hirurški zahvat se provodi u specijaliziranim uslovima na našoj kirurškoj klinici koja je i jedina specijalizirana veterinarska kirurška klinika u BiH", naveo je.

Fejzić ističe da je doprinos Vetreinarskog fakulteta u smanjenju broja pasa lutalica kroz hiruršku sterilizaciju bio ogroman.

- Treba imati na umu da sterilizacija samostalno neće riješiti problem napuštenih pasa i mačaka. Bez drugih mjera, a pogotovo bez provedene potpune registracije i odgovornosti vlasnika za puštanje životinja, ovaj problem se ne može rješiti. Na kraju, sterilisane životinje na našim ulicama i dalje predstavljaju opasnost za ljude, mogu biti prenosioci mnogih zaraznih bolesti, napuštene zivotinje su često predmet daljih mučenja i tortura, stradavaju u sabraćaju i drugo, naglasio je.

Fejzić ističe da pod hitno treba provesti akciju elektronskog čipovanja svih pasa na području grada.

- Treba napraviti bazu podataka o svim vlasnicima životinja, propisati rigorozne kazne za vlasnike koji svoje kućne ljubimce ostave na ulici, pojačati kapacitet azila ali istovremeno stimulisati udomljavanje životinja iz azila kako bi se smanjio pritisak i finansijski izdaci za životinje u azilima, ocijenio je.

Kad je riječ o azilima za napuštene životinje Fejzić smatra da azil ima smisla ako će vlasnik koji je ili izgubio životinju ili je pustio platiti smještaj svoje životinje u azilu.

- U našem slučaju psi koji su u azili praktično nemaju vlasnika i na teretu su države/kantona, tako da je to otežavajući problem, kaže Fejzić, naglašavajući da sterilizacija sama neće rješiti problem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: