BiH
3

Fejzić: Biti partner najboljima vizija je Veterinarskog fakulteta u Sarajevu

FENA
Nihad Fejzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nihad Fejzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegacija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu u sastavu prof.dr. Nihad Fejzić, dekan i prof.dr. Muhamed Smajlović, prodekan za finansije i poslovanje i prof.dr. Hajrudin Beširović, prodekan za nauku i postdiplomsku edukaciju boravila je protekle sedmice u posjeti Univerzitetu veterinarske medicine u Hanoveru, Njemačka.

"Na TiHO Univerzitetu smo boravili na poziv profesora Gerharda Greifa, predsjednika Univerziteta, a svrha posjete je prisustvo na nekoliko vezanih aktivnosti i događaja koje je organizovao Univerzitet. Imali smo priliku da posjetimo novoizgrađenu univerzitetsku kliniku za male životinje i konje te novouspostavljenu laboratoriju za kliničke vještine u školovanju stručnjaka iz veterinarstva i biomedicine", navodi dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić

Po njegovim riječima, laboratorij za kliničke vještine je novi sadržaj i pristup u školovanju i predstavlja poveznicu u edukaciji između pretkliničkih i kliničkih kurseva u nastavnim planovima. Praktično uz primjenu modela i vještački izgrađenih dijelova tijela, omogućava studentima da razvijaju kliničke vještine prije nego što dođu u kontakt sa živim životinjama. Na ovaj način se brže, racionalnije, i bez nanošenja nepotrebne boli kod živih životinja, uvježbavaju kliničke vještine budućih veterinara.

Kako Fejzić ističe delegacija Veterinarskog fakulteta je imala i jedinstvenu priliku da prisustvuje otvaranju novog Univerzitetskog istraživačkog centra za emergentne infekcije i zoonoze.

Navodi da se radi o visokovrijednoj investiciji, koja prelazi nekoliko desetaka miliona eura, koji ima za cilj da postane referentni istraživački centar za prevenciju bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, kao što su različite influence ptičijeg i svinjskog porijekla, groznica zapadnog Nila, ebola, i druge bolesti koje danas predstavljaju globalnu prijetnju. Na čelo ovog centra imenovan je jedan od najpoznatijih virusologa dr. Albert Osterhouse, čiji tim je učestvovao ranije u identifikacijama uzročnika SARS infekcije, koji ima zadatak da novoizgrađeni centar s najsavremenijom opremom stavi u punu funkciju.

"Za nas je posjeta novootvorenom istraživačkom centru posebno značajna s obzirom na to da i Veterinarski fakultet u Sarajevu očekuje da u narednom skorom periodu od mjesec dana preuzme objekat laboratorije koja je izgrađena sredstvima Svjetske banke, Federalnog ministarstva poljoprivrede i kantona Sarajevo na ruševinama prijeratnog kompleksa fakulteta na Stupu. Mogućnost da u sadašnje vrijeme sarađujemo s istraživačkim centrom iz Hanovera u ovom momentu djeluje veoma entuzijastično i ohrabrujuće. Saradnju posmatramo u pravcu da će naši stručnjaci moći boraviti u Hanoveru na usavršavanju, da ćemo imati priliku da pratimo razvoj novih dijagnostičkih tehnika,razvoj modela saradnje s farmaceutskom industrijom, i naravno da dobijemo stručnu pomoć u razvoju našeg istraživačkog centra za kojeg očekujemo da može imati prestižnu ulogu u regiji i šire", ističe Fejzić.

Fejzić kaže da je saradnja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i Univerziteta veterinarske medicine u Hanoveru razvijena prije više od trideset godina.

"Veliki broj naših stručnjaka je proveo kraće ili duže periode edukacije u Hanoveru, a neposredno nakon završetka rata Hanover je otvorio svoja vrata za nastavak ove saradnje. Danas je TiHO univerzitet sigurno jedan od najprestižnijih u svijetu iz ove oblasti,a biti partner najboljim jeste svakako put ka ostvarenju vizije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu", kaže Fejzić.