BiH
0

Dogs Trust: Nastavlja se program usavršavanja veterinara

Klix.ba
Program treninga za veterinare i veterinarsko osoblje, koje predstavništvo Fondacije Dogs Trust provodi u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, za cilj ima da veterinarskim stručnjacima iz cijele BiH omogući besplatno usavršavanje u najnovijim tehnikama hirurške sterilizacije i anestezije pasa.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iz Fondacije mole sve veterinarske stručnjake koji su se prijavili u vrijeme kada je program bio obustavljen (januar - novembar 2014. godine), a koji eventualno nisu dobili nikakvu povratnu informaciju da potvrde svoju prijavu putem e-maila: [email protected], sa naznakom: Potvrda učešća u programu treninga, kako bi bili obaviješteni o novom datumu održavanja kursa za koji su se prijavili.

Program Treninga je otvoren u februaru 2013. godine, ali je početkom 2014. godine privremeno obustavljen zbog parlamentarne inicijative za izmjenu Zakona na način koji bi onemogućio daljnji angažman Fondacije u BiH. 

"Jedan od važnih ciljeva ovog programa je da se u BiH, u skladu sa praksom Evropske unije, formira što veći broj veterinarskih timova (hirurg i anesteziolog) koji bi u saradnji sa svojim lokalnim zajednicama provodile kampanje masovne sterilizacije pasa, kao jedne od važnih mjera Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, što za krajnji cilj ima uspostavu sistema za upravljanje populacijom pasa, i time rješavanje problema lutalica", navode iz Fondacije. 

Trening se odvija u dva odvojena kursa koji se izmjenjuju, tako da je jedan mjesec hirurški, a drugi mjesec anesteziološki kurs.

"Idealno bi bilo da se na kurs anesteziologije prijavi osoblje klinike čije je osoblje već prošlo kurs hirurgije kako bi u svakoj klinici imali osposobljene obje vrste stručnjaka, kao što je to slučaj u klinikama u EU. Posebno naglašavamo izuzetnu važnost kursa anestezije kako bi u što većem broju klinika imali kompletne timove za obavljanje procedure sterilizacije, a kurs anestezije zapravo za mnoge predstavlja i odskočnu dasku za upis na kurs hirurgije", dodaje se u saopćenju.

Odabir delegata se vrši po hronološkom redu pristizanja prijava i u skladu s uvjetima naznačenim na samom obrascu za prijavu. Određenu prednost mogu imati i kandidati čije su lokalne vlasti posebno aktivne u organizaciji kampanja masovne sterilizacije pasa.