BiH
47

Dogs Trust nastavlja besplatnu obuku veterinara za sterilizaciju pasa

Klix.ba
Foto: Dogs Trust
Foto: Dogs Trust
U cilju nastavka širenja svoje podrške na sve dijelove Bosne i Hercegovine, Dogs Trust je 10. novembra 2014. godine počeo novu seriju besplatnog programa usavršavanja veterinara i veterinarskih tehničara u najnovijim tehnikama hirurške sterilizacije i kastracije pasa.

Sedmodnevna intenzivna obuka, koja se održava u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, pod nadzorom vodećih međunarodnih i domaćih stručnjaka je nakon pauze od nekoliko mjeseci za novembarsku sesiju okupila šest novih veterinarskih profesionalaca iz cijele zemlje.

Osim profesionalnog usavršavanja, te općenito dizanja nivoa veterinarskih usluga u BiH, cilj treninga je i omogućavanje lokalnim zajednicama širom zemlje da organizuju akcije masovne sterilizacije kroz besplatnu obuku njihovih veterinara.

"Kao predstavništvo britanske dobrotvorne Fondacije za pse, cilj nam je lokalnim vlastima i ostalim akterima osigurati savjetodavnu, tehničku, ali i finansijsku podršku u rješavanju problema pasa lutalica u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH“, kazao je Anel Bećirović, Šef predstavništva Dogs Trust-a u BiH, dodavši da se masovnim sterilizacijama, ali samo u kombinacijama sa svim ostalim mjerama iz Zakona, može doći do efikasnog, troškovno prihvatljivog, humanog i trajnog rješenja problema pasa lutalica.

Dogs Trust će također pomoći napore lokalnih zajednica da stvore preduvjete za organizaciju kampanja masovne sterilizacije pasa, te će, pored obuke veterinara, ponuditi i obuku u uspješnoj organizaciji i vođenju ovakvih kampanja.

Dogs Trust poziva sve veterinare iz BiH, direktno ili kroz njihova strukovna udruženja, da uzmu učešća u ovom treningu te po završetku obuke dobiju Dogs Trust-ov certifikat.

Više informacija, uključujući proceduru registracije za trening, možete pronaći ovdje.