{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalno ministarstvo obrazovanja: Pravo je svakog naroda da sam određuje naziv svog jezika

F
24.6.2015. u 17:33
140
19
Federalno ministarstvo obrazovanja: Pravo je svakog naroda da sam određuje naziv svog jezika
140
Federalno ministarstvo obrazovanja: Pravo je svakog naroda da sam određuje naziv svog jezika
U vezi s polemikom koja se posljednjih dana vodi o upotrebi termina "bosanski jezik" u Republici Srpskoj, saopćenjem za javnost oglasilo se Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, u kojem se navodi kako je pravo svakog naroda da sam određuje naziv svog jezika te da to pitanje nije u nadležnosti organa vlasti.
Kako se navodi u saopćenju, u članu XI. Općeg okvirnog Sporazuma za mir u BiH stoji da je Sporazum sklopljen u Parizu, dana 14. decembra 1995. na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan.

"Polazeći od te činjenice, nedvojbeno je da je Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH bosanski jezik priznat kao jedan od službenih jezika u BiH, a nikako 'bošnjački jezik'", stoji dalje u saopćenju.

S obzirom na to da se u Ustavu Republike Srpske navodi da su službeni jezici tog entiteta "jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda", u saopćenju koje potpisuje federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, stoji kako je taj član u "apsolutnoj koliziji s Ustavom Bosne i Hercegovine".

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti dalje navode kako postupanje mjerodavnih organa RS-a nije u duhu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima te organi RS-a svojim djelovanjem dovode u pitanje pravo na obrazovanje.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti duboko je uvjereno da obrazovanje treba biti usmjereno ka punom razvitku ljudske ličnosti i učvršćivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ono treba unaprjeđivati razumijevanje, trpeljivost i prijateljstvo među svim narodima, rasnim i vjerskim grupama, kao i osigurati roditeljima da imaju prvenstveno pravo birati vrstu obrazovanja za svoju djecu, stoji na kraju priopćenja za javnost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: