Uručeno 300 udžbenika
1

Federalno ministarstvo obradovalo učenike u Srebrenici

FENA
Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, danas je u Srebrenici uručio 300 udžbenika iz nacionalne grupe predmeta učenicima starijih razreda bošnjačke nacionalnosti u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš".

"Znamo da je u ovoj školi od ove školske godina uvedena nacionalna grupa predmeta za đake bošnjačke nacionalnosti i poklonili smo im udžbenike iz tih predmeta jer ih u Srebrenici nisu mogli nabaviti", izjavio je Mašić .

Školi u Srebrenici danas je poklonjeno i 300 knjiga obavezne školske lektire.

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika srebreničke općine, zahvalio se na doniranim knjigama.

"Ovo je veliko olakšanje za roditelje učenika jer neće morati putovati u FBiH i kupovati udžbenike za bošnjačku djecu koja će nacionalnu grupu predmeta pohađati po programu Federacije BiH", rekao je Duraković.

Duraković je istaknuo da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke odobrilo 16.500 KM Općini Srebrenica za plaćanje prijevoza đaka i da je to dragocjeno, jer bez pomoći sa strane Općina ne bi mogla podnijeti troškove prevoza đaka na ovom razuđenom području, te subvencioniranje prevoza za srednjoškolce iz Srebrenice koji putuju na nastavu u susjedne općine .

Sa svojim domaćinima, ministar Mašić posjetio je nekoliko školskih objekata u općini Srebrenica.