Akcija "Pokloni knjigu, pomozi drugu"
1

RS: Poziv učenicima da poklone stare udžbenike

SRNA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pozvalo je učenike osnovnih i srednjih škola u ovom entitetu da se uključe u akciju "Pokloni knjigu, pomozi drugu" i da svoje prošlogodišnje udžbenike predaju školskim bibliotekama kako bi ih mogli koristiti mlađi učenici.

U resornom ministarstvu Srni je rečeno da ova akcija traje do kraja septembra, a da je od rukovodstava škola zatraženo da organizuju prijem i podjelu udžbenika, te da upoznaju učenike o značaju ove humane akcije.

U školskoj 2010/2011. najbolje rezultate u akciji "Pokloni knjigu, pomozi drugu" ostvarila je Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" Srbac. Zahvaljujući ovoj akciji, u školi je 31 posto učenika trećeg razreda, 45 posto učenika četvrtog, te 92 posto učenika od petog do devetog razreda koristilo stare udžbenike, dok je dio podijeljen i učenicima susjednih škola u opštini.

Dobar rezultat u ovoj akciji ostvarila je i Osnovna škola "Sveti Sava" iz Novog Grada, gdje je prikupljeno 2.377 udžbenika i Osnovna škola "Sveti Sava" u Rogatici, gdje je prikupljeno 1.105 udžbenika, odnosno gdje je većina učenika učestvovala u akciji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ističu da u srednjim školama učenici mogu dijeliti manji broj udžbenika, jer je riječ o stručnim knjigama, a najbolje rezultate bilježe Medicinska škola u Banja Luci i Ugostiteljsko-ekonomska škola u Prijedoru.

Vlada Republike Srpske je u školskoj 2012/2013. godini obezbijedila besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola za šta je izdvojeno oko 963.300 KM.

Još 200.000 KM izdvojeno je za nabavku udžbenika odličnim učenicima iz porodica sa četvoro i više djece, a za njihovu nabavku i distribuciju zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske Srni je rečeno da će učenici udžbenike dobiti prvog dana školske godine u svojim školama.