Ministar Mašić u posjeti ZDK
0

Potpisan Ugovor za sanaciju pet školskih objekata

Klix.ba
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirko Trifunović potpisali su u srijedu, 3.10.2012. godine, u Zenici, Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirko Trifunović potpisali su u srijedu, 3.10.2012. godine, u Zenici, Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja. Ugovorom je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, iz Budžeta Federacije BiH za 2012.godinu, osiguralo 144.560,00 KM u svrhu realizacije pet projekata na području ovog kantona, a koji se odnose na poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih ustanova.

Kako je izjavio ministar Mašić, korisnici sredstava su OŠ "Rešad Kadić" Tešanj (35.000,00 KM za sanaciju i rekonstrukciju kosog krova), Srednja muzička škola Zenica (30.000,00 KM za sanaciju i rekonstrukciju kosog krova), JU "Đački dom" Zenica (35.000,00 KM za rekonstrukciju ravnog krova u kosi krov), Srednja tehnička škola Zavidovići (10.000,00 KM za sanaciju mokrog čvora u sportskoj dvorani) i OŠ "Vareš" Majdan, Vareš (34.560,00 KM za rekonstrukciju Područne škole Striježevo).

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je radi poboljšanja uvjeta rada, u ovoj godini osiguralo finansijsku podršku za 29 odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH u iznosu od milion KM. “U Federaciji BiH nema škole u kojoj ne trebaju krupni zahvati, međutim, zbog nedostatka sredstava radimo objekt po objekt. Narednih dana iste ugovore ćemo potpisati i u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, kazao je ministar Mašić.

U sklopu posjete Zenici, federalni ministar Damir Mašić, zajedno sa kantonalnim ministrom Mirkom Trifunovićem, obišao je "Đački dom" i Srednju muzičku školu.

Posjetu Zeničko-dobojskom kantonu federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić nastavio je u Visokom, na poziv predsjedavajućeg Općinskog vijeća Dalibora Tomićića i direktora OŠ "Kulin ban" Ramiza Brkića, a namjera je bila da se sagleda aktuelno stanje u oblasti obrazovanja na područje te općine te mogućnosti unapređenja buduće saradnja i realizacije projekata u ovoj oblasti. Nakon obilaska Osnovne škole „Kulin ban“, ministar Mašić posjetio je Galeriju "Likum '76", gdje je u toku izložba akademskog slikara Mehmeda Klepe. Također, posjetio je i Franjevački samostan i Gimnaziju, a domaćini su bili prof. fra Zvonko Miličić, direktor škole te prof. fra Stipo Alandžak, pedagog škole.

“Potrudit ćemo se, zajedno sa kantonalnim ministarstvom, da se projekti iz Visokog nađu na listi prioriteta, i da ih već naredne godine realiziramo. Drago mi je što sam posjetio Visoko i Zeničko-dobojski kanton, i vjerujem da ćemo se uskoro vidjeti sa realiziranim projektima”, kazao je federalni ministar obrazovanja i nauku Damir Mašić.