BiH
9

Federalno ministarstvo kulture i sporta neopravdano zaključivalo ugovore o djelu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalno ministarstvo kulture i sporta u 2015. godini neopravdano je zaključivalo ugovore o djelu, piše u reviziji koju je izvršio Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

U okviru izdataka za ugovorene i druge usluge na ime ugovora o djelu isplaćeno je 12.750 KM. Ugovori o djelu su zaključivani za računovodstvene poslove poput unosa podataka i slično i za arheološko istraživanje.

Za zaključene ugovore o djelu utvrđeno je da se radi o poslovima za koje Ministarstvo daje upute i koji se obavljaju resursima Ministarstva, zatim da stvarna priroda poslova nije bila stvaranje djela, već da se radi "o poslovima iz nadležnosti Ministarstva te da zbog toga nije bilo opravdano zaključivanje istih".

Ured za reviziju institucija FBiH navodi da su izdaci za naknade za rad u komisijama iskazani u neto iznosu od 6.470 KM, a odnose se na komisije za provođenje redovnog godišnjeg popisa, za nabavke, za izradu teksta zakona kojim će se regulisati pitanja dugovanja sportskih kolektiva u FBiH i za nadzor nad zakonitošću rada fondacija u koje su imenovani uposlenici Ministarstva.

"Iako su komisije formirane u skladu s Uredbom o načinu osnivanja i utvrđivanju visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od Vlade FBiH i rukovodilaca Federalnih organa državne službe, smatramo da isplate za rad u ovim komisijama nisu opravdane jer se odnose na obavljanje redovnih poslova i zadataka Ministarstva. Izvještaji o radu pojedinih komisija ne sadrže sve podatke definisane Uredbom", piše u Izvještaju.

Dodaju da su na osnovu uzetog uzorka, utvrdili da su se određeni poslovi obavljali u toku radnog vremena.

"S obzirom na to da su članovi komisija uposlenici Ministarstva, skrećemo pažnju da je u postupku revizije utvrđeno da obračun i isplata naknada članovima komisija nisu imali tretman plaće kako je to propisano odredbama Zakona o porezu na dohodak", piše u Izvještaju.

Naime, kako navode, naknade koje poslodavac isplaćuje zaposleniku za njegovo angažiranje na poslovima koji imaju karakteristike nesamostalne djelatnosti ili pretežno karakteristike nesamostalne djelatnosti, bilo da se izvršavaju u radno vrijeme ili izvan redovnog radnog vremena, smatraju se oporezivim prihodom po osnovu nesamostalne djelatnosti iz člana 10. stavka 2. tačka 3. Zakona o porezu na dohodak i oporezuju se na način propisan članom 27. Zakona o porezu na dohodak.

Ured za reviziju institucija FBiH upozorava da je ugovore o djelu potrebno zaključivati za one poslove za koje je zakonskim i ostalim propisima uređena mogućnost zaključivanja istih i koji u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji nisu utvrđeni kao redovni poslovi i zadaci Ministarstva, a poslove iz nadležnosti Ministarstva obavljati raspoloživim ljudskim resursima.

Preporučuju da je potrebno preispitati opravdanost formiranja komisija koje se finansiraju iz budžeta i za koje članovi istih, dakle uposlenici Ministarstva, ostvaruju pravo na naknadu, a obračun pripadajućih poreza i doprinosa na naknade za rad u komisijama vršiti u skladu sa zakonskim propisima.