BiH
0

Federalni zavod za statistiku intenzivno priprema popis stanovništva

FENA
Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović u razgovoru za Fenu govori o aktivnostima Zavoda na pripremi popisa stanovništva, utvrđenim rokovima, popisnici, nedostacima probnog popisa i kartografskoj podlozi popisa stanovništva i domaćinstava u BiH.

Federalni zavod za statistiku (FZS), kako ističe direktorica Bajramović, daje puni doprinos pripremama popisa stanovništva polazeći u cijelosti od profesionalnog pristupa, a nikako s bilo kakvim političkim konotacijama. Istakla je da se pripremne aktivnosti mogu obaviti na vrijeme i u skladu s utvrđenim rokovima te da bi bilo nedopustivo da dođe do prolongiranja popisa.

Poslovi koje treba uraditi do oktobra 2013. godine, po njenim riječima, navedeni su u Okvirnom planu aktivnosti. Centralni popisni biro (CPB) usvojio je Okvirni plan aktivnosti (s izdvojenim mišljenjem predstavnika Republike Srpske o pojedinim planiranim aktivnostima).

"Entitetske statističke institucije dužne su dostaviti svoje planove aktivnosti CPB-u na usvajanje, a rok za usvajanje je 25. februar ove godine. Federalni zavod za statistiku je uradio detaljan plan aktivnosti", istakla je Bajramović.

Na pitanje šta je pokazala analiza probnog popisa te koji su nedostaci uočeni i na šta su se uglavnom odnosile primjedbe Međunarodnog monitoringa, direktorica Bajramović je odgovorila da se glavni nedostatak u provođenju probnog popisa odnosio na organizaciju pojedinih faza provođenja popisa.

Tu se radi, kako je dodala, o neblagovremenom donošenju nekih rješenja koja su zajednička za institucije za statistiku (obuke za državne/entitetske instruktore iz tri institucije trebale su biti zajedničke, tako da je neposredno prije popisa odlučeno da će obuke biti odvojene, javna kampanja, izvještaji s terena u toku odvijanja popisnih aktivnosti su kasno pripremljeni, pojedine faze nisu bile detaljno razrađene, dostava prvih rezultata, prijem materijala u centar za obradu i drugo).

Govoreći o elementima popisnice, posebno u dijelu koji se odnosi na senzibilna pitanja etničke pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjeg jezika, Bajramović je istakla da će osoblje koje će direktno raditi na provođenju popisa na terenu biti obučeno da upoznaje građane BiH da mogu da se o tim pitanjima izjasne na jedan od načina kako je ponuđeno na upitniku ili na neki drugi način, i o zakonskoj mogućnosti da nisu obavezni izjašnjavati se u vezi s navedenim pitanjima.

"Kod tih pitanja ima prostora i načina da se upiše svaki odgovor onako kako građani žele, uz neposredni uvid ispitanika i uz potvrđivanje usaglašenosti izjave ispitanika s onim što je upisano, potpisom ispitanika", naglasila je Bajramović.

Što se tiče loga i slogana popisa, Bajramović je kazala da još nije donesena odluka o konačnom izgledu loga, ali da je tekst slogana usaglašen.

Povodom različitih informacija u vezi s popisom stanovništva u medijima o navodno neriješenim pitanjima i poteškoćama koje mogu dovesti u pitanje provođenje popisa u novom zakazanom zakonskom terminu u oktobru, gdje se između ostalog spominju problemi s kartografskom dokumentacijom i entitetskom crtom razgraničenja, direktorica Bajramović ističe zajednički stav Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove i Federalnog zavoda za statistiku BiH da kartografska dokumentacija za teritorij Federacije BiH nije, niti će biti problem i prepreka za predstojeći popis.

Podsjetila je da entitetske uprave za geodetske poslove uz koordinaciju s Agencijom za statistiku BiH treba da utvrde broj objekata u međuentitetskom pojasu.

U tom dijelu pojasa, koji se tiče Federacije BiH, nalazi se 541 objekt, odnosno 549 domaćinstava što može biti oko 1.500 osoba. Pretpostavka je da se i na dijelu RS-a nalazi približan broj objekata, domaćinstava i stanovnika, što znači da se oko tri hiljade stanovnika nalazi u tom pojasu.

U okviru popisa, status objekata i stanovnika se može posebno tretirati, a definitivna identifikacija međuentitetske crte razgraničenja riješit će status objekata i osoba u tom pojasu. Imajući u vidu broj objekata i stanovnika te mogućnosti pronalaženja prijelaznih rješenja za popis objekata i stanovništva u navedenom graničnom pojasu, smatraju u Federalnoj upravi za geodetske poslove i FZS, jasno je da međuentitetska crta razgraničenja nije prepreka održavanju popisa stanovništva.

U nastavku razgovora Bajramović je istakla da je FZS zajedno s drugim dvjema institucijama za statistiku uključen u sve faze priprema za provođenje popisa i kadrovski i tehnički daje doprinos ovom državnom projektu.

"Paralelno radimo na dodatnom osposobljavanju osoblja (obuka za IT osoblje) i na tehničkoj opremljenosti FZS-a. Međutim, ljudski kapaciteti su nedovoljni. Sadašnja situacija nedostatka osoblja se prevazilazi prekovremenim i napornim radom uposlenih koji istovremeno moraju obavljati i tekuće poslove koji proizilaze iz Plana rada. Nažalost, prema zaključcima Vlade FBiH, ovakav angažman osoblja u vidu prekovremenog rada, ne može se platiti"m, kazala je ona.

Što se tiče finansijskog aspekta popisa stanovništva, Bajramović je kazala da u prijedlogu izmjena Zakona o popisu, kada je u pitanju član 39., nije došlo do izmjene minimuma potrebnih sredstava u ukupnom iznosu od 42 miliona KM, (samo je izvršena preraspodjela za 2015. i 2016. godinu), s tim da se planira valorizacija iznosa u skladu sa stopom inflacije za svaku godinu, a što je, također, u skladu sa Zakonom o popisu.