{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalni štab CZ: Provoditi planove zaštita od poplava

F
21.2.2012. u 20:12
0
3
Federalni štab CZ: Provoditi planove zaštita od poplava
0
Federalni štab CZ: Provoditi planove zaštita od poplava
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Federalni štab civilne zaštite donio je danas na sjednici naredbu kojom se zadužuju kantonalna ministarstva i institucije da pristupe provođenju operativnih mjera odbrane od poplava za područja uz površinske vode druge kategorije.
Zadužuju se i kantonalni štabovi civilne zaštite i općinski štabovi civilne zaštite da provode operativne mjere odbrane od poplava u skladu s kantonalnim operativnim planovima odbrane od poplava.

Na sjednici je donesen i zaključak kojim se zadužuju vlade kantona i nadležni kantonalni organi, ali i kantonalni i općinski štabovi civilne zaštite da odmah preduzmu aktivnosti na ažuriranju svojih planova odbrane od poplava.

Nadležni organi u kantonima u kojima ne postoje planovi zaštite od poplava zaduženi su da pristupe izradi takvih planova, utvrde preventivne mjere zaštite od poplava i odmah preduzmu mjere na provođenju tih mjera.

Kako stoji u zaključku Federalnog štaba civilne zaštite, u pripremi donošenja planova i njihovom ažuriranju, planiranju i provođenju preventivnih mjera potrebno je koristiti dokumenta Federalnog plana za zaštitu i spašavanje, kao i GOP-a te drugih dokumenata agencija vodnih područja rijeke Save i Jadranskog mora.

O poduzetim mjerama iz ove naredbe i zaključka nadležni su dužni izvijestiti Federalni štab civilne zaštite najdalje do 26. februara.

Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, a na osnovu Zakona o vodama, agencije za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora zadužene su da, u cilju osiguranja provođenja mjera utvrđenih u Federalnom operativnom planu (FOP) upoznaju nadležne kantonalne organe s površinama i naseljima unutar plavnih područja na vodotocima prve kategorije na svom vodnom području, koja mogu biti ugrožena u narednom periodu.

Obzirom da Agencija za vodno područje Jadranskog mora nije dostavila tražene podatke iz ove naredbe, Federalni štab civilne zaštite donio zaključak da se od Agencije zatraži da u roku od 24 sata dostavi svim kantonalnim ministarstvima na svom području informaciju o poplavnim područjima i naseljima koja mogu biti predmet poplave voda prve kategorije i proslijede je Federalnom štabu civilne zaštite, saopćeno je iz tog štaba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: