Donesena Odluka o prestanku stanja prirodne nesreće u FBiH

S
Sarajevo-x.com
22.2.2012. u 19:11
0
5
Donesena Odluka o prestanku stanja prirodne nesreće u FBiH
0
Donesena Odluka o prestanku stanja prirodne nesreće u FBiH
Na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH. Ovo stanje, proglašeno je 4. februara 2012. godine uslijed velikih snježnih padavina i niskih temperatura.
Zadužen je Federalni štab civilne zaštite da i dalje prati stanje na ugroženom području i, na toj osnovi, utvrđuje obim i potrebe za angažovanje snaga i sredstava civilne zaštite, dok će vlade kantona i načelnici općina, na osnovu vlastitih procjena, utvrditi dalji rad svojih štabova civilne zaštite.

Federalna komisija za procjenu šteta dužna je, prema zaključku Vlade, u skladu sa Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća i Odlukom o postupku i kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama i kantonima za otklanjanje šteta, izvršiti procjenu štete na području Federacije, koja je nastala usljed velikih snježnih padavina i niskih temperature. Rok za ovaj posao je 60 dana od dana dostavljanja izvještaja od strane vlada kantona, odnosno kantonalnih komisija za procjenu šteta.

Zaduženi su rukovodioci organa uprave i upravnih organizacija Federacije i kantona, odnosno rukovodioci općinskih službi za upravu da, u okviru svoje redovne djelatnosti, obavljaju i dodatne poslove koje se odnose na otklanjanje posljedica koje su nastale djelovanjem prirodne nesreće, i to najkasnije do 30. aprila 2012. godine.

Danas je Vlada zaključila da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od mogućih klizišta, odrona i eventualnih poplava, te, u tom smislu, koordinirati aktivnosti agencija za vodna područja, elektroprivreda i Federalnog štaba civilne zaštite, kako bi bile usklađene neophodne preventivne mjere. Istaknuta je i potreba analize dosad poduzetih mjera u oblasti zaštite i spašavanja, na osnovu koje bi bili otklonjenji određeni nedostaci u oblasti zaštite ljudi i imovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: