Četvrtog marta
74

Federalni sindikat ljekara i stomatologa zaprijetio štrajkom u svim zdravstvenim ustanovama

Piše: S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ukoliko izvršna i zakonodavna vlast ne omoguće Sindikatu doktora medicine i stomatologije FBiH da ponovo postane socijalni partner u najskorijem mogućem periodu, sindikat je danas najavio pokretanje generalnog štrajka na području cijele FBiH.

Nakon što je prije nekoliko dana objavljena odluka Kantonalnog suda Sarajevo, kojom je poništena reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i Kantona Sarajevo iz sindikata su željeli ukazati na to da sud nije ulazio u meritum toga da li federalni ili kantonalni sindikat u Sarajevu ima pravo na reprezentativnost ili ne.

"Zakon o liječništvu, član pet, nas prepoznaje kao djelatnost. Iz tog zakona smo i crpili našu reprezentativnost. Ovaj zakon je ujedno i naš glavni argument da kao sindikat imamo reprezentativnost. To je je argumet koji će na kraju svi prihvatiti, baš kao što su i vlade drugih kantona", rekao je predsjednik UO Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH dr. Rifat Rijad Zaid.

Iz saveza su kazali kako odluka suda u Sarajevu nema nikakve reperkusije na njihove kantonalne organizacije te da se kolektivni ugovori nastavljaju poštivati u punom obimu. Kazali su i da će bilo kakva nastojanja nadležnih ministarstava ili vlada drugih kantona dovesti u pitanje Sindikat doktora kao socijalnog partnera ili njihov kolektivni ugovor smatrati direktnim negativnim političkim utjecajem na sve doktore FBiH.

"To bi izazvalo našu jedinstvenu reakciju koja bi ugrozila kompletan zdravstveni sistem u FBiH. U pitanju bi bila politička odluka na koju mi kao sindikat ne bismo ostali nijemi", rekao je Zaid.

Dodao je i da su odlukom koja se tiče federalne reprezentativnosti dovedeni u pitanje njihove plate, kolektivni ugovori i njihova pozicija u radno-pravnom statusu.

"U Kantonu Sarajevu ovo može postati ogroman problem u narednih nekoliko dana s obzirom na to da je istekao važeći kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije, osim ako Vlada KS i nadležno ministarstvo ovo ne riješe u najhitnijem mogućem roku", rekao je Zaid.

Dodao je i kako je u Unsko-sanskom kantonu položaj ljekara sve dramatičniji. Njihovi kolektivni ugovori u cijelosti se poštuju samo u određenim općinama USK.

"Kantonalni sindikat priprema protestnu šetnju za 4. mart kojom će posljednji put pokušati skrenuti pažnju na nepoštivanje našeg kolektivnog ugovora u USK. Ovog dana će federalni sindikat zakazati štrajk solidarnosti u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH", kazao je dr. Rifat Rijad Zaid.

Kazao je da nakon toga preostaje da svi doktori na području USK potpišu kolektivne otkaze i napuste taj prostor BiH. On je ovaj potez nazvao očajničkim pokušajem da Vlada USK i resorno ministarstvo napokon ispoštuju obaveze koje su potpisane.

Iz Sindikata su najavili i da će u narednim danima pažljivo pratiti i aktivno učestvovati u svim radnjama koje će poduzimati Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Od vlada očekuju da će donijeti ispravnu odluku koja omogućava Federalnom i Sindikatu doktora KS da budu ravnopravan socijalni partner, u suprotnom najavljuju generalni štrajk.