BiH
5

Federalni poslanici danas o zaduženju za Projekt koridora 5C

FENA
Nastavak 29. sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počeo je danas u Sarajevu.

Na sjednici bi poslanici trebali razmatrati Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru broj 1 o Amandmanu na Ugovor o zajmu od 28.10.2008. godine između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekat Koridor 5C.

Naime, na prošloj sjednici diskusija o ovom Prijedlogu Odluke nije zaključena, te je Predstavnički dom usvojio zaključak kojim je odgođeno izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda dok se ne dostavi obrazloženje o utrošku sredstava u izgradnji autoceste od 1. januara 2011. do 1. januara 2014. godine.

Vlada Federacije je dostavila tražene informacije 19. maja.

Nakon nastavka ove sjednice, predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić trebao bi otvoriti novu sjednicu, na čijem su dnevnom redu set zakonskih propisa iz oblasti zdravstva, među kojima je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, kao i Prjedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja te Prijedlog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

U nacrtu bi trebao biti razmatran zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti a predložena je rezolucija o unapređenju transplantacijske medicine u FBiH.

Također, u nacrtu su zakoni o Javnoj ustanovi Zavod za prihvat i odgoj djece i maloljetnika Sarajevo, zatim zakoni o ličnom imenu, kao i o zaštiti okoliša u FBiH.