BiH
0

Federalni parlament odobrio dopunu Zakona o PIO

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Odobravanjem nacrta zakona kojim je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Jasenko Selimović predložio beneficije za jednu kategoriju boračkih porodica, završen je današnji dio sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu. Datum nastavka bit će poznat naknadno.

Selimović je predložio da supruge poginulih branitelja, čija djeca završe redovno školovanje prije nego one navrše 45 godina života, zadrže i dalje pravo na porodičnu penziju, što nije moguće po trenutnim propisima.

Ove beneficije Selimović je predložio dopunom aktuelnog federalnog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, o kojima će se izjašnjavati i Dom naroda.

Dnevni red današnje sjednice utvrđen je popodne.

Jedna od tačaka su problemi građana korisnika kredita vezanih za kurs švicarskog franka. Rasprava o tome će biti u nastavku zasjedanja. Ovo pitanje je dospjelo na dnevni red na zalaganje udruženja korisnika kredita "Švicarac" čiji su članovi jutros mirnim protestom tražili da se u rješavanje njihovog problema uključi Parlament.

To su ljudi koji su svojevremno podigli kredite u BiH, najčešće u Hypo banci, vezane za kurs švicarskog franka, a problemi su im počeli kada je kurs te valute značajno porastao te su im stoga počele dolaziti na naplatu znatno veće rate od početnih. Tvrde da plaćaju jednako povišene iznose i nakon opadanja valute u međuvremenu.

Ogorčeni su na Agenciju za bankarstvo FBiH i direktora Zlatka Barša, čiju ostavku traže, jer smatraju da kao 'nadzornici nad ponašanjem banaka' nisu preduzeli ništa da ih zaštite u nezavidnoj situaciji. Ogorčeni su i na Hypo banku i tvrde da su njihovi krediti nezakonito vezani za švicarski franak.

Nakon prošlosedmičnih protesta pred sjedištem Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu, kada je Barš po isteku radnog vremena napustio zgradu zaštićen policijom sa štitovima, odlučili su da naredni njihov potez bude obraćanje Parlamentu.