BiH
0

Problemi članova Udruženja "Švicarac" na dnevnom redu Parlamenta FBiH

FENA
Problemi građana, korisnika kredita vezanih za kurs švicarskog franka, i oficijelno su na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Dnevni red današnje sjednice tog Doma u Sarajevu zapravo je dopunjen ovom tačkom pozicioniranom na pretposljednje mjesto od 18 tačaka.

Problem je došao do Parlamenta na zalaganje zainteresirane strane, članova Udruženja "Švicarac", koji su mirno protestirali jutros pred zgradom Parlamenta a njihov predstavnik Kemal Duraković se obratio za parlamentarnom govornicom.

Rekao je da Udruženje ima 12 zahtjeva među kojima i zahtjev za ostavku Zlatka Barša, direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Ogorčeni, članovi "Švicarca" smatraju da ta agencija, kao ni njen direktor, nisu učinili ništa da ih zaštite u sadašnjoj nezavidnoj situaciji. Ogorčeni su i na Hypo banku.

Naime, članovi ovog udruženja su građani koji su svojevremeno podigli kredite, najviše u Hypo banci, vezane za kurs švicarskog franka, a kada je kurs te valute značajno porastao, njima su na naplatu počele dolaziti kreditne rate značajno veće od početnih.

Iako je u međuvremenu vrijednost franka opadala, ovi ljudi tvrde da jednako vraćaju povišene iznose.

Nakon prošlosedmičnih protesta u Sarajevu pred sjedištem Agencije za bankarstvo, kada su također tražili Baršovu ostavku a on po isteku radnog vremena zgradu napustio zaštićen policijom sa štitovima, dogovorili su da narednu aktivnost usmjere prema Federalnom parlamentu.