BiH
0

Formiranje komisije stepenica u rješavanju problema članova udruženja "Švicarac"

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas je jednoglasno usvojio pet zaključaka Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke za BiH (SBiH) u vezi s primjenom zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani za švicarski franak.

Po tim zaključcima trebali bi se početi rješavati problemi članova Udruženja korisnika kredita "Švicarac“, koji su svojevremeno podigli kredite, najviše u Hypo banci, vezane za kurs švicarskog franka, a kada je kurs te valute značajno porastao, njima su na naplatu počele dolaziti kreditne rate značajno veće od početnih.

Poslanici su se složili da se formira parlamentarna komisija koja bi ispitala eventualne propuste institucija i pojedinaca u zaštiti korisnika prava kredita u švicarskim francima, te da se poduzmu adekvatne mjere od svih nadležnih institucija FBiH, a prije svega Agencije za bankarstvo da bi se korisnici kredita u CHF valuti doveli u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita u FBiH

U odnosu na zaključene ugovore o kreditu sudovi u Federaciji BiH donijeli su presude koje, kako se navodi u Zaključku Stranke za BiH, nisu konačne i obavezujuće.

"Apelujemo na Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH da u okviru svojih nadležnosti zatraži od drugostepenih sudova donošenje odluka u rokovima propisanim u Zakonu o parničnom postupku, a sve radi zauzimanja konačnih i obavezujućih stavova o pitanju zakonitosti zaključenih ugovora", rekao je Omer Vatrić, predsjednik Kluba Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Iako su ovi zaključci na kraju jednoglasno usvojeni, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH vodili su žustru raspravu tokom razmatranja Informacije o primjeni zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani za švicarski franak s prijedlogom mjera, koja je kao tačka dnevnog reda uvrštena na inicijativu Udruženja korisnika kredita "Švicarac“.

Ovo udruženje poslanicima je predočilo materijal na 90 strana o problemima korisnika kredita vezanih za švicarski franak.

Članovi Udruženja ranije su zatražili ostavku Zlatka Barše, direktora Agencije za bankarstvo FBiH navodeći da nije učinio ništa da ih zaštiti u sadašnjoj nezavidnoj situaciji.

Također, naveli su da su ih u takvu situaciju dovele banke, prvenstveno Hypo Alpe Adria banka kod koje su najviše podizali kredite, koji se vežu za švicarski franak.

"Evidentno je da je predmetna banka pretrpjela ogromne štete zaključujući loše ugovore. Na neki način sve je ovo smišljeno i članovi Udruženja su žrtve tih loših ugovora i oni moraju da saniraju štetu koju je banka pretrpjela", kazao je poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Nasir Beganović.

Poslanica SBB-a Aida Čikić istakla je da su grubo prekršena najmanje tri zakona, Zakon o obligacionom odnosima, Zakon o zaštiti potrošača korisnika i Zakon o deviznom poslovanju.

Zakon o obligacionim odnosima, kaže poslanik Stranke za BiH Adil Lozo, jest univerzalni temelj na kome se baziraju postojeće odluke sudova, koji ne dozvoljava da se zaključuju ugovori protivni zakonu i moralu, da se ugovori zaključuju po principima savjesnosti i poštenja.

"Imamo odluke sudova koje kažu da su ugovori zaključivani na način, koji se ne može smatrati poštenim, jer je banka dovodila svoje klijente u neravnopravan položaj", kazao je Lozo.

Poslanica HSP-a Hafeza Sabljaković istakla je da Federalni parlament može pomoći članovima Udruženja, dodajući da je „Zakon o zaštiti žiranata, koji je donesen na prijedlog poslanice Aide Čikić, još mrtvo slovo na papiru“.

Osim toga, Sabljaković kako kaže zamjera „na lopovskom načinu Hypo banke“, smatrajući da je obaveza da se u roku od 30 dana ide s izmjenama i dopunama zakona, te da se „pokaže i regionu i Hypo banci da nismo budale“

Jasnko Selimović, predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kazao je da su zaključci Kluba SBB-a prihvatljivi jer su razumni te dodao da je suština današnje rasprave da se oštećenim građanima daju konkretna rješenja, a ne lažne nade.

"Parlament FBiH može donijeti razne zaključke samo koga će obavezati da se stanje promijeni. Mi trebamo ispitati da li je neko prekršio zakon", poručio je Marinko Čavara, predsjednik Kluba poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Irfan Ajanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imao je zamjerku na zaključke Kluba SBB-a, naglašavajući da se moraju preraditi.

"Oni nemaju ono što mora da ima svaki zaključak. Poslanik mora znati šta pravna norma treba sadržavati", rekao je Ajanović.

Poslanica SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Jasmina Zubić na kraju rasprave poručila je da će „građanima pomoći da se primijene postojeći zakoni onako kako ih je trebalo od starta primijeniti“.