{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korisnici kredita u "švicarcima" idu na proteste pred Agenciju za bankarstvo FBiH

21.2.2014. u 14:25
0
22
Korisnici kredita u "švicarcima" idu na proteste pred Agenciju za bankarstvo FBiH
0
Korisnici kredita u "švicarcima" idu na proteste pred Agenciju za bankarstvo FBiH
Foto: EPA
Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac", najavilo je za ponedjeljak proteste ispred sjedišta Agencije za bankarstvo u Sarajevu, u ulici Koševo 3.
U ovom udruženju kažu da na proteste izlaze tražiti ono što im po zakonu pripada. Predsjednik "Švicarca" Kemal Duraković za Klix.ba je rekao da očekuje dolazak većeg broja korisnika ovog kredita. Inače, u BiH je 9.800 onih koji koriste ove kredite.

"Mi trenutno imamo 11 zahtjeva zbog kojih dolazimo na proteste. Zašto protest ispred Agencije za bankarstvo? Proteklih godina sam im se samo ja obraćao više puta, slao sam dopise u zadnje tri godine. Molio sam da nešto preduzmu, nikada niko nije odgovorio, uvijek su imali tako arogantan odnos prema nama. Svaki put su ponavljali da će poštovati odluku suda. Zakoni su takvi da je jasno da su ovi krediti potpuno nezakoniti. Imate u zakonu 'bračnu zajednicu' KM-a i eura koja je po Zakonu o Centralnoj banci vezana jedna uz drugu, a tako je bilo i u Dejtonskom sporazumu kada je bila njemačka marka, pa je to kasnije postao euro. Prema tome, ovdje u slučaju naših kredita se pojavila potpuno treća valuta, švicarski franak, koja je narušila platni sistem države BiH, da ne kažem šta je to učinilo za ovih 9.800 korisnika kredita", kazao je Duraković.

Traže smjenu direktora AgencijeKorisnici ovih kredita su ogorčeni i na to što ih se šalje od institucije do institucije odakle ih svi vraćaju pod izgovorom da se ne radi o njihovoj nadležnosti.

"Svako skida teret sa sebe, a svako krade i otima. Mi nećemo odustati, istrajat ćemo u našoj borbi", podcrtava Duraković.

Korisnici kedita u BiH, ali i regiji koji su posljednjih godina podizali kredite vezane za švicarski franak su zbog tadašnjeg kursa imali kamatu skoro upola manju od onih koji su se opredijelili za kredite u eurima ili KM-ovima. Nakon rasta kursa švicarskog franka rate kredita su im naglo porasle. Neki od njih su dobili presude protiv Hypo banke na sudu u Mostaru.

Udruženje "Švicarac" je navelo nekoliko razloga i zahtjeva zbog kojih izlazi na proteste u ponedjeljak, a to su, kakko navode: Bezuvjetna i automatska primjena federalnog zakona za korisnike kredita iz Federacije BiH, a koji imaju kredite iskazane u nezakonitoj CHF valuti, usaglašavanje marže i euribora za korisnike kredita koji imaju kredite vezane za euribor, neopoziva ostavka direktora Agencije za bankarstvo Zlatka Barša, neopoziva ostavka Petra Jurčića, predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke, neopoziva ostavka svih uposlenih po rodbinsko-političkoj liniji u Agencij za bankarstvo, iznošenje u javnost nedavno utvrđenih nepravilnosti od strane finansijske policije koje su utvrđene u nedavnoj kontroli u Agenciji za bankarstvo, podnošenje i procesuiranje svih odgovornih, i u kriminal i pljačku upetljanih po nalazima Finansijske policije, oduzimanje licence za rad Hypo banci, automatska i bezuvjetna primjena nedavno donesenog Zakona o zaštiti žiranata, donošenje pravosnažnih presuda na Kantonalnom Sudu u Mostaru, pridržavajući se strogo slova Zakona, automatsko prestajanje lobiranja od strane Hypo banke i Agencije za bankarstvo koje ovih dana vrše na pravosudne institucije u Mostaru.

Finansijska policija utvrdila nepravilnostiNakon najava protesta Udruženja "Švicarac" reagirala je i Agencija za bankarstvo FBiH.

"Tačno je da su zbog enormnog rasta vrijednosti CHF i shodno tome povećanja rata za vraćanje kredita iz ugovora o kreditima s valutnom klauzulom CHF nastali sporovi između ugovornih strana, banaka i klijenata-korisnika ovih kredita, konkretno u Federaciji BiH između Hypo-alpe-adria banke d.d. Mostar, (Banka) i klijenata - korisnika ovih kredita, a u drugim zemljama (npr. Hrvatska, Mađarska i dr. između više banaka i korisnika kredita i u daleko većem obimu), zbog čega se vode sudski sporovi, po tužbama klijenata. Iako imamo puno razumijevanje za probleme sa kojima se susreću korisnici ovih kredita,

Agencija nije nadležna za vođenje i presuđivanje u sporovima iz ugovornih odnosa između banke i klijenta kao i utvrđivanje štete i naknade štete iz tih odnosa. Agencija je u okviru svoje nadležnosti u konkretnom slučaju obvezala Banku da izdvoji i održava sredstva rezervi za slučaj da sporove izgubi, a u svrhu otklanjanja rizika za poslovanje Banke i za osiguranja sredstva za isplate klijenata. Banka je i zbog toga i na preporuku Agencije izašla sa konkretnim prijedlozima za rješavanje tih problema. Naglašavamo da je Stalni odbor za financijsku stabilnost još 2011. godine raspravljao o problemu kredita vezanih za CHF i dao određene preporuke koje ja Banka prihvatila. Agencija će poštovati i insistirati na provođenju konačnih presuda suda, bez obzira na njihov krajnji ishod", navode u Agenciji.

Kada je u pitanju izmjena bilo kojeg zakona, u Agenciji navode da nisu nadležni za takvo što. U Udruženju "Švicarac" navode i to da je Finansijska policija otkrila niz nepravilnosti u radi te Agencije.

"U vezi sa navodno utvrđenim 'nepravilnostima' u Agenciji od strane Financijske policije, smatramo da svatko treba odgovarati za svoje postupke i ukoliko se od strane nadležnih organa utvrde bilo kakve nezakonite radnje u bilo kojoj instituciji pa i u Agenciji, takve osobe trebaju biti procesuirane", kažu u Agenciji.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: