BiH
0

Nekoliko stotina "Švicaraca" danas dolazi pred Agenciju za bankarstvo FBiH

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Korisnici kredita u švicarskim francima danas će doći na proteste pred zgradu Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu. Kako je za Klix.ba jutros potvrdio predsjednik Udruženja "Švicarac" Kemal Duraković, oni od zahtjeva nisu odustali i doći će na najavljene proteste u 12 sati.

Duraković kaže da ne može reći koliko će članova ovog udruženja i članova njihovih porodica doći na proteste, ali da se može očekivati njih i do nekoliko stotina.

"Upravni odbor Udruženja 'Švicarac' sinoć je jednoglasno potvrdio zahtjeve koje smo ranije iznijeli te je potvrđeno da idemo na proteste. Također, ne želimo imati veze s bilo kojom političkom strankom, niti želimo da se naši protesti politiziraju. Strogo se ograđujemo od politike, ona nas i dovela tu gdje smo sad", kazao je Duraković.

U BiH inače ima 9.800 korisnika kredita u švicarskim francima. Udruženje je navelo 11 razloga zbog ili zahtjeva zbog kojih dolazi na proteste, a to su: Bezuvjetna i automatska primjena federalnog zakona za korisnike kredita iz Federacije BiH, a koji imaju kredite iskazane u nezakonitoj CHF valuti, usaglašavanje marže i euribora za korisnike kredita koji imaju kredite vezane za euribor, neopoziva ostavka direktora Agencije za bankarstvo Zlatka Barša, neopoziva ostavka Petra Jurčića, predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke, neopoziva ostavka svih uposlenih po rodbinsko-političkoj liniji u Agencij za bankarstvo, iznošenje u javnost nedavno utvrđenih nepravilnosti od strane finansijske policije koje su utvrđene u nedavnoj kontroli u Agenciji za bankarstvo, podnošenje i procesuiranje svih odgovornih, i u kriminal i pljačku upetljanih po nalazima Finansijske policije, oduzimanje licence za rad Hypo banci, automatska i bezuvjetna primjena nedavno donesenog Zakona o zaštiti žiranata, donošenje pravosnažnih presuda na Kantonalnom Sudu u Mostaru, pridržavajući se strogo slova Zakona, automatsko prestajanje lobiranja od strane Hypo banke i Agencije za bankarstvo koje ovih dana vrše na pravosudne institucije u Mostaru.

Na najavu njihovih protesta prošle sedmice je reagirala i Agencija za bankarstvo FBiH, o čemu smo pisali.