Sussane Prahl, Kid's festival
0

VIDEOINTERVJU / "Federalni nivo vlasti ne podržava dovoljno festival"

Pripremio: Jasenko Korjenić
Povodom nastupajućeg osmog po redu Kid's festivala razgovarali smo sa Susanne Prahl, direktoricom najvećeg nezavisnog događaja za mlade u Jugoistočnoj Evropi, ženom koju zovu "Njemica sa Kovača".

Susanne Prahl od 1994. godine živi u Sarajevu kada je došla kao producent na filmu "Bosna" Bernarda-Henrija Lévya. Ostala je u Bosni i Hercegovini, i u Sarajevu i zbog jednog Bosanca u kojeg se zaljubila. Danas živi u Sarajevu i vodi Kid's Festival, filmsku smotru za najmlađe.

Na prvo pitanje odgovorila je bez razmišljanja, direktorica Prahl je uvjerena da radi veliku stvar za najmlađe državljane Bosne i Hercegovine.

"Najveća važnost Kid's Festivala je da djeca imaju jednu veliku platformu, da se upoznaju, da se druže i da budu veseli svi zajedno iz svih gradova i svih mjesta, pa i onih najmanjih u Bosni i Hercegovini", ističe Prahl.

Dogodile su se promjene u pozitivnom smjeru. Danas osim što festival pomaže Policijska misija EU, Evropska unija i neki drugi donatori, u proces organizacije festivala uključio se veliki broj opština koje su ispunile želje svoje najmlađe populacije.

"Zaista se trudimo već nekoliko godina da organizujemo transport djece iz svih krajeva zemlje da bi došli i uživali u Kid's Festivalu i ovom prilikom se zahvaljujem mnogim opštinama koje su se uključile u projekat na zahtjev djece, ispunili su njihove želje. Dakle, nije više prijevoz djece plaćen od strane Policijske misije EU ili Evropske unije i nekih drugi donatora i to moramo naglasiti, jer to je fenomenalna stvar da su se opštinske strukture uključile u projekat Kid's Festivala."

Po mišljenju Susanne Prahl djeca iz BiH moraju imati osjećaj da su dio Evrope.

"Djeca moraju imati osjećaj da pripadaju Evropi i da su dio Evrope, da su oni sastavni dio Evrope. Evropa nije teoretska stvar koja visi tamo negdje daleko sa nekim zastavama, nije to Evropa, Bosna i Hercegovina je Evropa, djeca iz Bosne i Hercegovine će napraviti za deset godina novu Evropu, koja za deset godina neće biti ista kao danas, a za 20 godina će biti još drugačija, a ko će to činiti?! Neće to samo Nijemci i Francuzi, to će biti djeca i iz ove zemlje", kazala je Prahl.

Željeli smo saznati ima li organizacija Kid's Festivala dovoljnu podršku vladajućih struktura u realizaciji ideja i planova. Direktorica Prahl bila je iskrena i kazala da je podrška lokalne politike na federalnom nivou veoma mala.

"Tražim riječi da ne bi bila nediplomatična osoba, ja sam ovdje strankinja, dakle gost u vašoj zemlji, ali smatram da podrška lokalne politike na federalnom nivou nije dovoljna. Nisam zaključila i ne smatram političare lošim, nego sam primijetila u posljednje vrijeme da se političari u malim mjestima mnogo više trude, dosta rade, puno čine. Voljela bi nekada da ministri koji žive u Sarajevu malo više putuju u mala mjesta i da vide koliko je tim malim mjestima potrebno jako malo sredstava i malih mogućnosti, a toliko se više trude i rade", iskreno je komentarisala Prahl.

Intervju u cjelosti pogledajte u videoprilogu.