Druženje hiljada veselih mališana
0

Doris Pack počasna ambasadorica Kid's Festivala

Piše: Aida Džaferović
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Svečanom paradom, u kojoj će učestvovati nekoliko hiljada mališana iz cijele Bosne i Hercegovine, a koja će krenuti ispred sarajevske Katedrale, 10. juna će biti otvoren 8. Kid's Festival. Ovogodišnji festival odvijat će se pod sloganom "Evropa za svako dijete", a trajat će do 14. juna.

Ovaj jedinstveni događaj prilika je da se mališani iz cijele Bosne i Hercegovine sretnu na jednom mjestu, zabave se, steknu nova iskustva, nove prijatelje i nova znanja, istaknuto je na pres-konferenciji održanoj danas u sarajevskoj Zetri.

Druženje 40.000 djece iz svih dijelova BiH

I ove godine očekuje sa učešće više od 40.000 djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Kao što je to bio slučaj svih dosadašnjih festivalskih izdanja, direkcija Kid's Festivala planira organizovati prijevoz djece iz svih područja BiH, uključujući naudaljenije i najizolovanije krajeve.

Svečano otvaranje obilježit će i premijera filma "Megaum", a ovogodišnje izdanje Festivala tematski će biti usmjereno na proces inkluzije.

Shodno tome, i prvi dan programskog dijela Festivala, 11. juni, pod sloganom "Probudite se!" će biti organizovan u saradnji sa fondacijom Sumero, koja radi na socijalnom uključivanju osoba sa intelektualnim teškoćama.

Svaki dan trajanja Festivala bit će tematski, pa će tako 12. juni biti u znaku radija. Temu "Radio uživo" Kid's Festival organizovat će u saradnji sa partnerskim radiostanicama RSG i RSG 1 Sarajevo.

Treći dan Festivala naslovljen je "Rafa žirafa", a tradicionalno se organizovan u saradnji sa dugogodišnjim partnerom, Raiffeisen bankom. Posljednjeg dana mališani iz cijele BiH družit će se sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Doris Pack otvara forum "Evropa za sve"

Prvi put festivalska direkcija izabrala je počasnu ambasadoricu Festivala. Ta uloga je pripala Doris Pack, zastupnici u Evropskom parlamentu. Ona će 12. juna otvoriti forum “Evropa za sve” te narednih godinu dana lobirati u evropskim krugovima za projekat Kid's Fest.

Novina ovogodišnjeg Festivala bit će igralište veličine 10x12 metara, koje će instalirati 160 volontera fondacije "Out of Area" iz Holandije.

Raznovrstan program već tradicionalno kombinuje radionice, štandove, zabavu, filmove, predstave i edukaciju. Pored značajnog broja inostranih umjetnika, i na ovogodišnjem Festivalu najveći dio radionica bit će organizovan u saradnji sa nevladinim organizacijama i umjetnicima iz naše zemlje.

U različitim programima na ovogodišnjem Kid’s Festivalu učestvovat će predstavnici ambasada Norveške, Švedske, Danske, Švicarske, Turske, Japana, Velike Britanije, Egipta, Pakistana, Saudijske Arabije, Srbije, Češke Republike, Sjedinjenih Američkih Država, Malezije, Francuske, Španije te Italije. Tokom trajanja festivala u prostorima VIP salona Zetre bit će premijerno postavljena izložba slika "Simboli naslikani pijeskom", akademske slikarice Alme Telibečirević.

U saradnji sa vodećim filmskim distributerima posjetioce Festivala očekuje raznovrstan filmski program, koji ove godine predvode hit naslovi “Megaum”, “Grozan ja”, “Mačak u čizmama“, “Jasper” te “Dadilja Makfi i veliki prasak".

Djeca su budućnost BiH u koju se mora ulagati

Pres-konferenciji su prisustvovali predstavnici partnera Kid's Festivala: Michael Muller, direktor Raiffeisen banke, Florence Bauer, direktorica UNICEF-a u BiH, Natalia Dianiskova, šef sektora za društveni razvoj Delegacije EU u BiH, general Bernhard Bair, komandant EUFOR-a, Monja Koluder, portparol EUPM-a, Anita Cosse, direktorica fondacije "Out of Area", a ugostila ih je Susanne Prahl, direktorica Kid's Festivala.

Svi oni jednoglasno su se složili da je ovo jedinstvena prilika za djecu iz cijele BiH da pokažu svoje talente, razviju osjećaj razumijevanja za druge kulture te da donosiocima odluka jasno i glasno izraze svoje želje i potrebe. Ovogodišnji Kid's Festival još jednom će pažnju javnosti skrenuti na promociju prava djece i na činjenicu da su djeca budućnost Bosne i Hercegovine u koju se mora ulagati.