{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


INTERVJU
/
Purivatra: Volio bih ugostiti Dustina Hoffmana na SFF-u

S
21.7.2011. u 12:00
0
0
Purivatra: Volio bih ugostiti Dustina Hoffmana na SFF-u
0
Purivatra: Volio bih ugostiti Dustina Hoffmana na SFF-u
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Oči filmske javnosti ovog dijela Evope, ali i njenog ostatka, će od petka 22. pa do 30. jula biti uprte u Sarajevo. Razlog je 17. Sarajevo Film Festival, koji već tradicionalno naš grad i državu stavlja na mapu svjetskih kulturnih događaja. SFF će i ove godine okupiti filmske profesionalce i ljubitelje sedme umjetnosti iz cijelog svijeta, koji u Sarajevo dolaze uživati u vrhunskim filmskim ostvarenjima te družiti se sa slavnim gostima Festivala.
Sarajevo u tih devet dana doživljava svojevrsni preporod. U svakom kutku grada vlada prava praznična atmosfera, iščekuju se premijere, gosti, druženja i slavi se. Slavi se film!

Najavljujući ovogodišnji SFF, njegov prvi čovjek Mirsad Miro Purivatra je, kaže, neskroman.

"Imat ćemo najbolji festival do sada", ističe Purivatra u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Na pragu smo 17. Sarajevo Film Festivala. Po čemu će se ovaj Festival razlikovati od ostalih?

Ovogodišnji festival u svom programu, ali i konceptu donosi nekoliko novina. Naime, kada je sam Takmičarski program u pitanju želim naglasiti da nikada do sada nismo imali "mlađi" program. Riječ je, dakle, o filmovima mladih autora. Od devet filmova koji će biti prikazani, čak osam su debitantski filmovi. Također, u okviru Takmičarskih selekcija ove godine imamo priliku prvi put prikazati ostvarenja iz zemalja iz kojih ranije nismo imali film, riječ je o Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. To je zapravo jedna vrsta podrške i nadamo se da će biti motiv za nove generacije u tim zemljama, s obzirom da su trenutno u fazi pronalaženja, odnosno (re)definiranja svojih kinematografija i to nošeni energijom novih generacija mladih autora. Također, novina na ovogodišnjem festivalu su i 3D projekcije koje će biti organizirane u Skenderiji. Riječ je o animiranim ostvarenjima za najmlađu publiku ("Kralj lavova“ i "Auti 2"), te 3D projekciji filma "Pina" kojeg će sarajevskoj publici predstaviti veliki svjetski reditelj Wim Wenders. Projekcije filmova u 3D tehnologiji moguće je realizirati isključivo zahvaljujući podršci tri vodeće svjetske kompanije za 3D tehnologiju, XDC, BARCO i XPAND, čija je oprema, koju su ustupili SFF-u na korištenje, vrijedna oko 300.000 eura. Promovirali smo i novu festivalsku lokaciju, Laško Summer Nights, svojevrsno piknik-kino na otvorenom, gdje će za sve posjetioce biti obezbijeđene ležaljke u koje će se moći udobno smjestiti i uživati u vrhunskim filmskim projekcijama i jedinstvenoj atmosferi.

Isticali ste proteklih dana koliko je recesija utjecala na regionalnu kinematografiju. A kako je recesija utjecala na Sarajevo Film Festival?

Organiziranje festivala ovakvog obima u gradu i državi u tranziciji, bez obzira na recesiju, zahtijeva da problemima pristupamo kao kreativnim izazovima. Manjak državne strategije u finansiranju kulture uz neosporno male budžete za kulturu, naveo je SFF da razvije jedinstvenu platformu za razvoj partnerskih odnosa sa najuglednijim međunarodnim, regionalnim i domaćim kompanijama koje su prepoznale značaj Sarajevo Film Festivala.

Moram naglasiti da, uzimajući u obzir sve teškoće sa ostvarivanjem budžeta, izuzetno cijenimo podršku koju smo dobili ove godine od institucija vlasti odnosno resornih ministarstava, Grada Sarajeva i gradskih općina.
Globalna recesija koja, dakako, nije zaobišla ni BiH utjecala je i na budžet SFF-a. Međutim, i uprkos tome, imali smo sreću da nismo morali praviti kompromise koji bi utjecali direktno na naš program.

U selekciji Takmičarskog programa - igrani film je čak osam debitanata. Šta ti mladi autori donose regionalnoj kinematografiji?

Jako smo ponosni na ovu činjenicu obzirom da Sarajevo Film Festival i na ovaj način potvrđuje svoju ulogu festivala otkrića, odnosno festivala koji pronalazi, a onda i promovira nove zvijezde regionalne kinematografije, novu "kreativnu" generaciju koji i predstavljaju njenu budućnost. Zaista smo sretni zbog te činjenice. Uvijek ističem kako program SFF-a nikada nije bio mlađi nego što je to ove godine.

Mladi autori regionu zasigurno donose jednu novu snagu i energiju. U vrijeme globalne recesije ti mladi umjetnici pronašli su način da naprave filmove, u nekim slučajevima niskobudžetne, ali kvalitetne i dobre filmove koji su zadovoljili sve kriterije da uđu u Takmičarsku selekciju Sarajevo Film Festivala. Pri tome treba uzeti u obzir činjenicu da su svi ti filmovi debitantski. Ovo je, također, godina filmova iz zemalja čiji filmovi nisu često zastupljeni u našem Takmičarskom programu, s obzirom da se bore za opstanak ili ponovno otkrivanje.

Prošle i pretprošle godine pobjednici SFF-a su bili filmovi iz Srbije. Ove godine ih nema u selekciji. Kriza tamošnje produkcije ili...?

Naravno, naša je velika želja da svake godine imamo i igrani bh. film u utrci za Srce Sarajeva, kao i filmove iz zemalja koje nas okružuju. Međutim, jedini kriterij za odabir filmova uvijek i jedino je kvalitet filmova. Ove godine desilo se nešto drugo, recesija u regiji je, kako na sve ostale segmente života, ostavila traga i na kinematografiju, a upravo taj nedostatak sredstava, doveo je do toga da se rade više dokumentarni i kratki filmovi. Upravo iz Srbije i Hrvatske, kao i BiH dolazi najveći broj dokumentaraca.
Sarajevo Film Festival jeste festival koji prikazuje najbolja ostvarenja iz zemalja regije i nama je jako važno da imamo filmove u Takmičarskom programu i iz susjednih zemalja. Međutim, uvijek i jedino je važan kvalitet, a ne pripadnost određenoj zemlji. Ove godine kvalitet filmova presudio je da se u selekciji od zemalja iz susjedstva nađu jedino hrvatski film "Fleke" i slovenački "Piknik".


SFF je bez sumnje jedan od rijetkih događaja koji našu zemlju na svjetskoj sceni predstavlja u pozitivnom svjetlu. S druge strane, ta zemlja se maćehinski odnosi prema Festivalu. Ne samo da nemate odgovarajuću podršku institucija na vlasti već ste izloženi kritikama i nerazumijevanju jednog dijela javnosti koja Festival smatra "skupom i nepotrebnom zabavom". Kako odgovarate na takve optužbe?

Sarajevo Film Festival, odnosno bilo koji kulturni ili drugi događaj ove vrste i kapaciteta, koji na svojim programima okupi 100.000 posjetilaca, svake godine zapošljava veliki broj mladih ljudi, popunjava kapacitete naših hotela, restorana, crpi ponude turističke zajednice organizacijom izleta i ekskurzija u želji da pokaže našim gostima, koji su u ovom slučaju i potrošači, turističke resurse naše zemlje, te ohrabri njihov povratak, nikako se ne može ocijeniti kao skup ili pogotovo ne kao nepotreban. Sarajevo Film Festival prepoznat je kao razvojni projekat za BiH i mislim da i naš grad i država, ali i svi naši sugrađani mogu imati veliku korist od SFF-a.

O utjecaju SFF-a na bh. kinematografiju i filmski biznis i ne treba posebno isticati. Tokom devet dana Festivala u Sarajevu se okupi, osim poznatih filmskih zvijezda, impresivna lista pripadnika filmske industrije. Oni nekada ovdje borave svega dan-dva, ali dovoljno da naprave posao koji vrijedi više miliona eura. Ponavljam da svaki snimljeni film u BiH direktno doprinosi jačanju cjelokupne privrede i turizma jer se minimalno 60 do 70 posto sredstava obezbijedi iz inostranih fondova, a većina filmova svoje koproducente dogovori tokom SFF-a. Sarajevo Film Festival svakako se ne može smatrati pukom narodnom zabavom!

Imate dobru saradnju sa festivalima u Berlinu i Cannesu. Kakva je saradnja SFF-a sa festivalima u regiji?

Korektna, profesionalna i otvorena na nivou razmjene informacija. Strateški, svako od nas koji radimo festival pokušava biti prepoznatljiv i interesantan publici, industriji, gostim … Naravno da smo kao najveći festival u regiji izazov drugim festivalima, ali to nas upravo "tjera" da svake godine budemo još bolji, kreativniji i kvalitetniji.

Festival je u proteklih 17. godina ugostio impresivan broj filmskih stvaralaca iz cijelog svijeta. Zahvaljujući SFF-u imali smo priliku družiti se i sa velikim holivudskim zvijezdama. Koga biste Vi lično voljeli vidjeti u Sarajevu?

Nije mala lista gostiju koje bi voljeli ugostiti u Sarajevu. Međutim, kada govorim o svojim željama, mogu reći da čovjek koji je ostavio zaista jak utisak na mene, oduševio me prijatnošću, skromnošću i ljudskošću u tolikoj mjeri da bih zaista volio da ga ugostim u Sarajevu jeste veliki glumac i veliki čovjek Dustin Hoffman. Evo, možda je to upravo zadatak za nas da do 20. SFF-a pokušamo dovesti Hoffmana u Sarajevo i mislim da bi to bilo na radost naših brojnih sugrađana i posjetilaca.

Je li Festival ispunio svoj cilj? Šta možemo očekivati u budućnosti?

Svaki novi festival je korak naprijed, svaka godina za nas je novi izazov, svaki festival jedan veliki praznik filma. Svake godine Sarajevo film festival bilježi pomak u broju filmova, renomeu gostiju, organizaciji za oko pet posto što je jedna od najznačajnijih odrednica festivala. Od samih početaka, još ratne 1995. godine, imali smo jasnu viziju i ciljeve, kojima smo ostali vjerni do danas. Iako smo relativno mlad festival, do sada smo dostigli ciljeve koje smo sebi zacrtali prije 17 godina i opravdali ulogu centralnog mjesta za promociju filmova i industriju, mjesta otkrića mladih regionalnih talenata, mjesto edukacije i susreta. Vjerujem da će i u budućnosti Festival imati svoj stabilan rast kako u strukturalnom tako i u pojavnom obliku, da ćemo održati svoj profil i svoju strukturu po kojima smo i prepoznati kod filmskih profesionalaca širom svijeta kao festival na koji se dolazi ne samo zbog dobrih filmova, već i zbog brojnih mogućnosti razvoja filmskog biznisa u BiH, regionu i Evropi. Dakle, SFF je projekat u stalnom razvoju !

I za kraj, recite nam, kakva atmosfera vlada u timu Sarajevo Film Festivala? Publika ne vidi šta se dešava iza kulisa, ne vidi koliki napor ulažu ljudi koji rade za Festival da organizacija bude besprijekorna. Mnogi bi poslodavci mogli učiti na vašem primjeru. Kako ste to postigli? Šta je pokretačka snaga SFF tima?

U timu Sarajevo Film Festivala vlada apsolutno euforična i svečana atmosfera. Slažem se sa vama i drago mi je da ste upravo potencirali činjenicu kako publika ne vidi koliki napor ulaže naš tim da bi sve bilo savršeno i da bi opravdali svoj ugled koji imamo i kod domaće, ali i svjetske javnosti. Siguran sam da je za stotine mladih ljudi koji rade u organizaciji SFF-a, kao i timu Direkcije Festivala pokretačka snaga zapravo njihova ljubav prema ovome što radimo, prema Festivalu, filmu, ali i činjenica da činimo nešto dobro za svoj grad, sve naše sugrađane i našu zemlju. Dokaz tome je i sve veći broj volontera koji se svake godine pridružuje našoj velikoj i iz godine u godinu sve većoj porodici.

Kompletnom timu Sarajevo Film Festivala, uposlenicima, volonterima, ovom prilikom želim još jedan uspješan Festival u nadi da ćemo zajedno doživjeti još mnogo njegovih izdanja!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: