Dodatno oporezivanje dohodaka
0

Federalna vlada udara na prava radnika, poslodavci protiv

Piše: N. Jamaković
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Federalna vlada uputila je u proceduru prijedlog za oporezivanje toplog obroka i regresa o čemu će se odlučivati na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH 24. januara.

Pred članovima Vijeća naći će se Prednacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, a direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević za Sarajevo-x.com kaže da će poslodavci biti apsolutno protiv. "Takva inicijativa se pojavila prije tri mjeseca, a potekla je iz radne grupe Ministarstva finansija FBiH na čijem je čelu Marin Ivanišević. Iznenađen sam da je ipak puštena u proceduru jer sam uvjeravan da od toga neće biti ništa. Radi se o mjerama koje idu direktno na štetu i opterećuju poslodavce", kaže Pandurević.

Opterećenje za privredu

On ističe da je zbog ovakve inicijative i istupio iz spomenute radne grupe čiji je bio član. "Cilj te radne grupe je bio da rastereti, a ne da dodatno optereti poslodavce i privredu. Čim sam vidio u kojem smjeru stvari idu, istupio sam. Predlagano oporezivanje dijela dnevnica iznad 25 KM odmah bi ugasilo prevozničke firme, jer bi to za njih bilo neizdrživo, dok bi porezi na topli obrok i regres poslodavce doveli u situaciju da smanjuju plaće ili broj radnika", dodaje naš sagovornik.

Predlagano je dakle da se oporezuje jedna polovina toplog obroka (koji iznosi dva posto prosječne neto plaće u FBiH), odnosno regres u iznosu od 50 posto (isplaćuje se kao 70 posto netoplaće u firmi, ili netoplaće radnika, ovisno o tome šta je povoljnije za radnika). "Nikakav problem ne bi bio za poslodavce, ako bi Vlada izmijenila kolektivni ugovor, jer poslodavci isplaćuju plaće na osnovu njega, na način da se isplaćuje topli obrok u iznosu jedan posto prosječne neto plaće FBiH, ili regres u iznosu u kojem se ne bi morao plaćati porez na njega. Međutim, naravno, sindikat neće pristati na to. A ovakve izmjene koje idu na štetu poslodavaca idu indirektno i na štetu radnika, tako da mi zasigurno nećemo podržati ovaj prijedlog", rekao je Pandurević.

Ekonomski stručnjak Anton Jekauc je za Sarajevo-x.com izjavio da se ovdje radi o potezu očajnika.

"To je posljednje što bi normalna vlada trebala raditi. Ići u te sitne detalje koji ne mogu polučiti ikakav rezultat u ovoj krizi i to u situaciji kada raspolažete sa bezbroj instrumenata na osnovu kojih možete tražiti izlaz. Oporezivanje toplog obroka je nevjerovatno sitničarenje i nešto što ekonomska politika ne bi trebala priznati kao metod u rješavanju problema. Isto to se odnosi i na regres, pa to je udar na minimalna radnička prava, a sve to govori kakva je vlada i kakvi 'eksperti' rade u njoj", rekao je Jekauc.

Sindikat zasad miran

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže da sindikat nema ništa protiv sve dok se ne smanjuje topli obrok radnicima.

"To je odluka na osnovu koje će poslodavci, a ne radnici, plaćati porez. Nama u sindikatu je jedino bitno da se radnicima ne smanjuje topli obrok, a što se tiče regresa, tu i ne vidim neki problem, jer su firme, i to samo one koje dobro posluju, i dosad isplaćivale regres u iznosu manjem od 50 posto prosječne plaće. Također, mislim da ova odluka neće utjecati na radnike sve dok se poštuje kolektivni ugovor", rekao je Bajramović.