Stav Ekonomsko-socijalnog vijeća
0

Protivljenje izmjenama Zakona o porezu na dohodak

SRNA
Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije BiH nije dalo pozitivno mišljenje na Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak FBiH koji, između ostalog, predviđa oporezivanje 50 odsto toplog obroka i regresa za sve zaposlene u ovom entitetu.

Federalni ministar finansija Ante Krajina upoznao je članove Vijeća sa predviđenim rješenjima u ovim zakonskim aktima o kojima se, kako je rekao, još nije izjasnila ni Vlada FBiH.

On je rekao da su inspektori na terenu došli do podataka da jedan broj poslodavaca dio plate isplaćuje putem neoporezivih izdataka i tako izbjegavaju doprinose.

"U tom slučaju izbjegavaju se doprinosi na plate i za penzijsko i zdravstveno osiguranje, te osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Prema tome, možete imati zaposlene koji rade, a u fondove ne doprinose ništa", rekao je Krajina, napominjući da izmjene zakona nisu na teret radnika.  

On je naveo da je predloženim zakonskim rješenjima predviđeno i oporezivanje naknada za rad na terenu, te naknada za prevoz na posao.

Predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović rekao je da je protiv ovakvih rješenja jer predstavljaju nova opterećenja privredi u FBiH. 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata FBiH Ismet Bajramović rekao je da se ovim zakonskim rješenjima derogiraju Zakon o radu i kolektivni ugovori, te da je neophodno provesti detaljnije analizu predloženih rješenja da bi se došlo do rasterećenja privrede. 
On je naglasio da se predstavnici sindikata zalažu da rješenje bude kao na Zapadu - da postoji bruto plata koja se sastoji od neto plate plus doprinosa, te da neto bude ono što radnik primi na ruke. 

Predstavnici sindikata založili su se i da bude ubrzano donošenje zakona o zaštiti na radu, uz napomenu da bi zaštita ljudskih života trebala da bude važnija od ostvarivanja profita.