Na teren izašli sutradan
65

Federalna inspekcija o zagađenju Bosne u Zenici: Izlile se otpadne vode u rijeku

E. M.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Federalna uprava za inspekcijske poslove informisala je javnost o aktivnostima koje su poduzeli nakon onečišćenja rijeke Bosne u Zenici.

U saopćenju za javnost Federalna uprava za inspekcijske poslove je informisala javnost da je vodni inspektor na teren izašao 17. jula, dan posliie nakon što je primijećeno zagađenje rijeke Bosne te da je izvršen inspekcijski nadzor u privrednom subjektu ArcelorMittal Zenica.

"U toku nadzora su uzeti uzorci otpadne vode iz kanala pogona te je naređeno da se angažuje ovlaštena firma kako bi se spriječilo dalje nekontrolisano isticanje otpadne vode, što je odmah i učinjeno. Postupajući federalni vodni inspektor je obišao dio toka rijeke Bosne nizvodno od ispusta te konstatovao da je voda zamućena, tamno smeđe boje i da nije uočen pomor ribe", stoji u saopćenju.

Nadalje se navodi da je uzet uzorak otpadne vode iz glavnog kolektora na rijeci Bosni koji je, u skladu sa zakonom propisanim procedurama, predat uposlenicima laboratorije Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, gdje će biti podvrgnut ispitivanju.

"O incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi - policija, kantonalni vodni inspektor te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti. Federalna uprava za inspekcijske poslove poduzima sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja te će po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana", poručili su iz FUZIP.