{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Traže se nove vakcine, nedostaje novca

2.10.2015. u 16:19
6
18
FBiH: Traže se nove vakcine, nedostaje novca
6
FBiH: Traže se nove vakcine, nedostaje novca
U mostarskom sjedištu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH upriličen je sastanak rukovoditelja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i federalnih ministarstava zdravstva i finansija radi nabavke novih vakcina za djecu. Zbog problema na svjetskom zdravstvenom tržištu, u Federaciji BiH se moraju nabaviti nove potentnije i skuplje vakcine, te će umjesto dosadašnjih 4 miliona KM nove vakcine koštati 5,5 miliona maraka.
Prema riječima Davora Pehara, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zatvaranje zagrebačkog imunološkog zavoda djelimično je poremetilo i nabavku vakcina na prostoru Bosne i Hercegovine.

"U poremećajima na svjetskom tržištu mi smo kolateralna šteta jer smo malo tržište i mala zemlja. Danas ćemo razgovarati o finansijskim mogućnostima nabavke novih vakcina“, kazao je Pehar.

On je dodao kako nove vakcine sadrže više komponenti pa bi se djeca jednom vakcinom štitila od 5 različitih bolesti. Slijedom toga djeca bi umjesto više puta bila vakcinisana samo jednom na bolesti poput Panatitisa, Rubeole, OPV-a i dječije paralize.

"Igru vode najveće svjetske farmaceutske kuće i mi ćemo se morati prilagoditi njima“, kazao je Pehar.

Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Miličević kazala je kako u planiranju budžeta za 2016. godinu postoji zahtjev od 5,5 miliona KM predviđenih za vakcine.

"Ministarstvo za finansije prati sva ministarstva i mi smo dežurni krivci ako nismo uspjeli prepoznati neke strategije i potrebe. Naročito smo osjetljivi na pitanja javnog zdravstva i penzionera. Uvijek se zarad nekih transfera, poticaja i razvojnih projekata zadovoljavaju potrebe iskazane u Ministarstvu za zdravstvo. Tako će biti i ovaj put. Još smo u fazi pregovora o kvalitetu vakcina. Postoji mogućnost objedinjavanja nabavke sa drugima kako bismo dobili isti kvalitet za manje novca. Nećemo dozvoliti da mi kao Ministarstvo finansija ne pratimo Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo“, kazala je Miličević.

Komentarišući probleme u vezi s imigrantima koji bi, sudeći prema najavama, mogli proći i kroz našu zemlju, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je istakao kako prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije oni nisu prijetnja za lokalno stanovništvo i da ne predstavljaju zdravstveni problem.

“Ukoliko dođe do potrebe, mi imigrantima možemo pomoći u smislu donacije sitnih higijenskih potrepština i prve pomoći“, kazao je Mandić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: