Mustafa Mujezinović
0

"FBiH prijeti privredni kolaps"

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Ukoliko set zakona koji se odnosi na boračku populaciju ne bude usvojen do 26. februara doći će do privrednog kolapsa u FBiH, istakao je danas na konferenciji za novinare premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

Bez usvajanja ovih zakona Svjetska banka će se povući iz dogovora o kreditima i Vlada FBiH bi morala ući u rebalans budžeta i njegovu rashodovnu stranu smanjiti za 335 miliona KM.

"Dakle smanjili bi sva primanja za otprilike 18,7 posto", istakao je dopremijer Federacije BiH i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda te dodao da bi se umanjenja odnosila i na penzije i sve ostale nadoknade.

Premijer Mujezinović je ipak optimističan da će se pronaći rješenje za ovu situaciju a razloge za optimizan pronalazi i u sinoć započetim pregovorima sa predstavnicima boračkih udruženja i udruga.

"Mi moramo ispoštovati ono što je dogovoreno sa MMF-om i Svjetskom bankom", kazao je Mujezinović

Premijer Federacije BiH je pojasnio da "oni koji se bore protiv ovih zakona u stvari se bore za to da se smanje i najniža primanja u FBiH".

"Neprihvatanje zakona odrazit će se na sve nas i ono što nas u tom slučaju očekuje je privredni kolaps", kazao je Mujezinović te pozvao sve aktere ove situacije da ne podliježu i ne provode predizbornu kampanju u ovom slučaju.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Federacije BiH Zahid Crnkić koji je istakao da slijedi još pregovora sa boračkim udruženjima i udrugama u narednim danima.

Po najavama premijera Mujezinovića Parlament FBiH bi na sjednici planiranoj za 23. februar trebao po hitnom postupku razmatrati ovaj set zakona.