{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"FBiH prijeti privredni kolaps"

F
11.2.2010. u 19:03
0
65
"FBiH prijeti privredni kolaps"
0
"FBiH prijeti privredni kolaps"
Foto: RFE
Ukoliko set zakona koji se odnosi na boračku populaciju ne bude usvojen do 26. februara doći će do privrednog kolapsa u FBiH, istakao je danas na konferenciji za novinare premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.
Bez usvajanja ovih zakona Svjetska banka će se povući iz dogovora o kreditima i Vlada FBiH bi morala ući u rebalans budžeta i njegovu rashodovnu stranu smanjiti za 335 miliona KM.

"Dakle smanjili bi sva primanja za otprilike 18,7 posto", istakao je dopremijer Federacije BiH i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda te dodao da bi se umanjenja odnosila i na penzije i sve ostale nadoknade.

Premijer Mujezinović je ipak optimističan da će se pronaći rješenje za ovu situaciju a razloge za optimizan pronalazi i u sinoć započetim pregovorima sa predstavnicima boračkih udruženja i udruga.

"Mi moramo ispoštovati ono što je dogovoreno sa MMF-om i Svjetskom bankom", kazao je Mujezinović

Premijer Federacije BiH je pojasnio da "oni koji se bore protiv ovih zakona u stvari se bore za to da se smanje i najniža primanja u FBiH".

"Neprihvatanje zakona odrazit će se na sve nas i ono što nas u tom slučaju očekuje je privredni kolaps", kazao je Mujezinović te pozvao sve aktere ove situacije da ne podliježu i ne provode predizbornu kampanju u ovom slučaju.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Federacije BiH Zahid Crnkić koji je istakao da slijedi još pregovora sa boračkim udruženjima i udrugama u narednim danima.

Po najavama premijera Mujezinovića Parlament FBiH bi na sjednici planiranoj za 23. februar trebao po hitnom postupku razmatrati ovaj set zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: