BiH
0

FBiH: Ministarstvo priprema novi zakon o radu

FENA
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike priprema novi zakon o radu kojim je predloženo da se na precizniji i jasniji način reguliraju pojedina pitanja, te uvođenje novih instituta kao što su utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca, kao i pitanja inspekcijskog nadzora.

Također, predložena su i ostala, ali ne manje važna rješenja koja se odnose na zabranu svake vrste diskriminacije i uvođenje novih osnova diskriminacije kao što su mobing, uznemiravanje, kao i diskriminacija u vezi sa sindikalnim aktivnostima kod poslodavca.

Prednacrt zakona o radu razmatralo je Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH na sjednici krajem oktobra i zaključkom podržalo donošenje zakona.

Udruženje poslodavaca FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH uglavnom su se usaglasili oko većine spornih pitanja vezanih za Prednacrt, ali je, prema mišljenju Udruženja poslodavaca ostalo 17 primjedbi, prijedloga i sugestija za koje traže da se ugrade u tekst zakona ili da obrađivač, ukoliko ocjeni da su neprihvatljive, ponudi odgovarajuće obrazloženje za njegovo neprihvatanje.

"Postupajući sukladno zaključcima ESV, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kao obrađivač Prednacrta zakona, razmatra dostavljene prijedloge Udruženja poslodavaca i priprema konačni tekst prednacrta koji će ponovo uputiti Vladi Federacije radi utvrđivanja nacrta zakona o radu i upućivanja u parlamentarnu proceduru“, naveo je za Agenciju Fena federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber pojašnjavajući proceduru donošenja ovog najvažnijeg zakona u oblasti radnog prava.

Naime, kako je važeći Zakon o radu iz 1999. godine znatnije i mijenjan i dopunjavan 2000. i 2003. godine, odlučeno je da se pristupi izradi sasvim novog integralnog teksta. U Ministarstvu rada ističu da su odredbe novog zakona o radu usklađene sa konvencijama MOR-a i direktivama Evropske unije.

Odredbe kojima se uređuje pitanje kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja su preciznije definirane, odnosno usklađene su sa poglavljem u zakonu koje se odnosi na utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

U cilju efikasnijeg nadzora nad primjenom zakona, na potpuniji način se uređuje pitanje inspekcijskog nadzora, odnosno nadležnost federalne i kantonalne inspekcije rada.

Na tekst Prednacrta zakona pribavljana su mišljenja kantona koja su na odgovarajući način ugrađena u to zakonsko rješenje.

"Prema planskim dokumentima o radu ovog ministarstva, kao i Vlade Federacije BiH, donošenje zakona o radu može se očekivati u prvom tromjesečju naredne godine“, naveo je ministar Čamber.